Gašparovič vymenoval sudcov, poradil im zachovať si česť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Gasparovic
Končiaci prezident Ivan Gašparovič vymenoval jedenástich sudcov. (archívne foto) Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 12. júna (WEBNOVINY) – Zachovajte si svoju česť, budete mať dobrý pocit, keď si vás budú ľudia vážiť za vašu dobrú prácu, povedal v štvrtok jedenástim novým sudcom prezident Ivan Gašparovič, keď im odovzdal menovacie dekréty na celoživotné nosenie talára.

Mienka o súdoch je dôležitá

Nováčikom v justícii pripomenul, že v súčasnosti sa o súdnictve a orgánoch činných v trestnom konaní hovorí veľmi veľa. „Treba sledovať, aká mienka je o súdoch, ale treba si zapamätať jedno – ste nezávislí, konáte podľa svojho vlastného presvedčenia a zodpovedáte podľa zákona. Chcel by som vám pripomenúť, zodpovedáte sa na základe sľubu, ktorý ste dali,“ povedal prezident Gašparovič.

Rozhodnutia pod drobnohľadom verejnosti

Gašparovič je presvedčený, že si noví sudcovia uvedomujú, že budú pod drobnohľadom verejnosti. „Vaše rozhodnutia budú určovať, do akej miery sme v našom štáte pokročili v demokratických princípoch,“ dodal prezident s tým, že patria k novej generácii, ktorá si to uvedomuje.

Prezident vo štvrtok menoval sudcov na okresné súdy. Katarína Batisová, Lucia Mizerová a Zuzana Pribulová smerujú na Okresný súd v Trnave. Daniel Ivanko a Juraj Vallo budú sudcami v Banskej Bystrici. Michal Mravec ide do Čadce, Peter Revický do Prešova, Vladimír Sklenka na OS Bratislava I., Miroslav Šedivec do Revúcej, Dušan Špirek do Levíc a Ján Šulgan na OS Veľký Krtíš.

Nie je jasné, či vymenuje nových ústavných sudcov

Ivan Gašparovič nemá ani v posledný pracovný deň svojho funkčného obdobia v oficiálnom programe menovanie nových ústavných sudcov, ale tým sa ešte nevyriešila tajnička, či ich vymenuje, alebo nie. „Prezident republiky má samozrejme pracovný program až do nedele do 12:00, kým bude prezidentom. Ešte ho čaká nejaký balík zákonov z národnej rady, o ktorých musí rozhodnúť v termínoch, ktoré má lehotami podložené. Prezident v piatok nemá iný oficiálny mediálny program. Ak mierite na možnosť vymenovať ústavných sudcov, zatiaľ to v pláne na piatok nie je,“ povedal hovorca prezidenta Marek Trubač.

Napriek oficiálnemu programu však nie je vylúčené, že menovanie ústavných sudcov sa ešte do konca Gašparovičovho funkčného obdobia udeje. „Život politika je nevyspytateľný a môže pribudnúť hocičo. Opakujem, že právomoci prezidenta republiky sú do poludnia 15. júna a dovtedy má právomoc aj vymenovať ústavných sudcov. Momentálne však v pláne toto menovanie nie je,“ poznamenal Trubač.

Poslanci parlamentu najprv 3. apríla zvolili za kandidátov na nových ústavných sudcov Imricha Volkaia, Janu Baricovú, Jána Bernáta, Miroslava Duriša a Evu Fulcovú. Potom k nim 15. mája dovolili Juraja Sopoligu, ktorý šesticu kandidátov uzavrel. Prezident z nich vyberie troch, ktorých vymenuje za ústavných sudcov. Viacerí politici, neziskové organizácie, ale aj právnici hovoria, že Gašparovič by mal nechať vymenovanie ústavných sudcov už na svojho nástupcu Andreja Kisku. Prípadné rozhodnutie Gašparoviča o menovaní by totiž malo právny účinok až po jeho odchode z postu hlavy štátu, a to 4. júla. Vtedy sa totiž skončí funkčné obdobie trom súčasným sudcom ÚS SR Jánovi Auxtovi, Jurajovi Horváthovi a Jánovi Lubymu, ktorých majú noví sudcovia nahradiť.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ivan GašparovičMarek Trubač
Firmy a inštitúcie Ústavný súd SR