Hlina chce, aby sa zriadil ombudsman pre životné prostredie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Alojz Hlina
Nezaradený poslanec NR SR Alojz Hlina počas rokovania 35. schôdze Národnej rady SR, na ktorej poslanci NR SR schválili novelu Ústavy SR. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 15. júna (WEBNOVINY) – Nezaradený poslanec NR SR Alojz Hlina chce, aby na ochranu životného prostredia dozeral environmentálny ombudsman. Hlina zriadenie takejto funkcie navrhuje v novele zákona o ochrane prírody, ktorú predložil do parlamentu.

Environmentálny ombudsman by mal byť podľa Hlinu nezávislým orgánom, ktorý sa podieľa na ochrane životného prostredia pri konaní, rozhodovaní alebo nečinnosti orgánov ochrany prírody, ak je ich konanie, rozhodovanie alebo nečinnosť v rozpore s ustanoveniami zákona. Takýto ombudsman by mal plat, paušálne náhrady a iné náhrady rovnaké ako poslanec NR SR.

Tatry turist
Foto: SITA/Rastislav Ovšonka

Sídlom environmentálneho ombudsmana má byť podľa Hlinu mesto Vysoké Tatry. Hlina navrhuje, aby environmentálneho ombudsmana vymenovával minister životného prostredia, a to na návrh výboru Národnej rady Slovenskej republiky, ktorý má vo svojej vecnej pôsobnosti ochranu životného prostredia.

Návrhy kandidátov na environmentálneho ombudsmana by mohli dávať výboru národnej rady poslanci, profesijné inštitúcie a občianske združenia, pôsobiace v oblasti ochrany životného prostredia. Za environmentálneho ombudsmana by mohol byť vymenovaný občan Slovenskej republiky, ktorý v deň vymenovania dosiahol vek 35 rokov a nie je členom politickej strany ani politického hnutia.

Jeho funkčné obdobie by bolo päť rokov. Na environmentálneho ombudsmana sa môže obrátiť každý, kto sa domnieva, že pri konaní, rozhodovaní alebo nečinnosti orgánov ochrany prírody bol porušený zákon.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alojz Hlina