Vodiči pozor, zrušili dva výjazdy z R1 v Banskej Bystrici

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Oprava cesta robotnik cestar
Foto: SITA/Marián Peiger

BANSKÁ BYSTRICA 14. júna (WEBNOVINY) – Výjazdy z rýchlostnej cesty R1 na Radvanskú ulicu a na Zvolenskú ulicu v intraviláne Banskej Bystrice, oba v smere jazdy na Zvolen, Národná diaľničná spoločnosť (NDS) od soboty zruší. Ako informoval jej hovorca Marcel Jánošík, tieto výjazdy svojimi parametrami nezodpovedajú požiadavkám na bezpečnosť a platným technickým normám.

„Odbočovací pruh do sídliska Radvaň nemá dostatočnú dĺžku a navyše sa nachádza v mieste pripájacieho pruhu z čerpacej stanice OMV. Na krátkom 30-metrovom úseku, medzi pripájacím pruhom z OMV a odbočovacím pruhom na sídlisko Radvaň, prichádza k množstvu kolíznych situácií. V pracovných dňoch týmto úsekom prechádza približne 20 000 vozidiel za deň,“ uviedol Jánošík.

Dôjde k zmene organizácie dopravy

Dialnica, cesta, auto
Foto: SITA/AP

Podľa NDS slúžil výjazd z R1 na Radvanskú ulicu predovšetkým ako skratka cez sídlisko a Námestie Ľ. Štúra do centra Banskej Bystrice, čo dokazuje rovnaká intenzita vjazdu vozidiel v rannej a poobednej špičke. Po jeho uzavretí sa motoristi budú môcť z R1 na sídlisko Radvaň dostať z križovatky o zhruba 700 metrov ďalej.

Po zrušení výjazdu na Zvolenskú ulicu pri čerpacej stanici Slovnaft sa vodiči dostanú z R1 priamo na Zvolenskú ulicu len výjazdom pri hypermarkete Tesco, ktorý je o zhruba 1,6 kilometra bližšie k centru mesta. „V rámci uzatvárania pripojení budú osadené betónové zvodidlá. Dôjde aj k zmene organizácie dopravy úpravou vodorovného a zvislého dopravného značenia,“ dodal Jánošík.

O zrušení výjazdov z R1 na Radvanskú ulicu a Zvolenskú cestu v Banskej Bystrici rozhodlo ministerstvo dopravy na základe žiadosti NDS pôvodne ešte 19. septembra 2013. NDS ich potom bez predchádzajúceho oznamu aj nakrátko uzavrela, hoci rozhodnutie ešte nebolo právoplatné. To vyvolalo protesty a petíciu, ktorú za dva týždne podpísalo takmer 1 400 obyvateľov, a mesto proti rozhodnutiu ministerstva podalo rozklad.

Rozhodnutie napadnú na súde

Rozhodnutie ministra dopravy, ktorým v rozkladovom konaní potvrdil septembrové rozhodnutie o uzavretí výjazdov, mesto napadne na súde. „Toto rozhodnutie je v zmysle zákona konečné, nie je možné sa voči nemu odvolať. Nakoľko však vedenie mesta nemôže ignorovať názor verejnosti, využíva poslednú zákonnú možnosť a podá na súd návrh na preskúmanie zákonnosti tohto rozhodnutia,“ uviedol v piatok pre agentúru SITA banskobystrický primátor Peter Gogola s tým, že mestu toto rozhodnutie doručili 22. mája.

Ako v petícii uviedli občianski aktivisti, zrušenie výjazdu na Radvanskú ulicu zabráni rýchlemu a bezpečnému prístupu vozidiel zdravotnej služby či hasičov do obytnej zóny aj k poliklinike na sídlisku Radvaň.

Zhorší tiež prístup obyvateľov do obytnej zóny a nasmeruje pohyb ich áut do prejazdu cez Bernolákovu ulicu, ktorá je už i dnes dopravne príliš zaťažená. Povedie k zníženiu bezpečnosti, zvýšeniu exhalátov a hluku na Radvani.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Peter Gogola