Do Afganistanu odchádza posledná rotácia slovenských vojakov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Do Afganistanu odišli desiatky slovenských elitných vojakov
Slávnostný pochod počas slávnostného nástupu príslušníkov 5. pluku špeciálneho určenia odchádzajúcich plniť úlohy do operácie ISAF v Afganistane. Žilina, 6. jún 2014. Foto: SITA/Milo Fabian

NITRA 13. júna (WEBNOVINY) – Tristo vojakov odchádzajúcich do Afganistanu sa v piatok v Nitre rozlúčilo s príbuznými. V dvanásťročnej misii NATO by toto mal byť 22. a teda posledný šesťmesačný pobyt vojakov Ozbrojených síl SR (OS SR) v rámci operácie ISAF v Afganistane.

Do priestorov 12. mechanizovaného práporu v Krškanoch sa s nimi prišli rozlúčiť rodina a známi. „Naši vojaci získali v Afganistane výborné bojové skúsenosti v medzinárodnom prostredí, ktoré použijeme pri výcviku vojakov u nás a sú naozaj veľmi cenné, aj keď, bohužiaľ, ich cenu sme zaplatili aj životom,“ povedal po slávnostnom nástupe náčelník Generálneho štábu OS SR Milan Maxim. Informoval, že doteraz bolo v operácii ISAF v Afganistane 3 299 vojakov, z toho 16 žien.

Slovenskí vojaci majú v zahraničí dobré meno

Veliteľ Pozemných síl OS SR Ondřej Novosad upozornil, že slovenskí vojaci si v zahraničných misiách získali dobré meno. „Pripravovaní boli hlavne na to, aby neboli ľahko čitateľní, lebo opakovanie činností v rovnakom čase a na rovnakom mieste je prvým predpokladom byť zraniteľný, s výbornými výsledkami plnili predovšetkým bojové úlohy pri ochrane leteckej základne Kandahár, ale robia napríklad aj poradenstvo pre novovznikajúcu afganskú armádu,“ dodal Novosad.

Pripomenul, že počas dvanástich rokov prišli v Afganistane o život traja vojaci a viacerí sa zo zranení stále liečia. Celkovo prišlo o život od roku 1993 v rôznych zahraničných misiách 57 profesionálnych vojakov OS SR, či už v bývalej Juhoslávii v misii UNPROFOR, v misii UNTAES v Afrike, v Macedónsku a v Iraku. Medzi nimi bolo aj 42 profesionálnych vojakov, ktorí zahynuli po páde lietadla počas návratu z misie KFOR z Kosova.

Obrazom: Do Afganistanu odišli desiatky slovenských elitných vojakov

Misia v Afganistane je poslednou

„Je to môj tretí pobyt a išiel som dobrovoľne predovšetkým pre skúsenosti a zlepšenie komunikácie v anglickom jazyku,“ povedal 33-ročný nadporučík Roman Ďuriak. Jeho priateľka Dominika však až taká nadšená nebola. „Vždy to bolo náročné čakanie, ale teraz je to o to ťažšie, že máme štvormesačného syna, tak sa aj trochu bojím, čo bude, ale podporujem ho v tom a budem pri ňom vždy stáť,“ povedala.

Kým misia v Afganistane je poslednou, naši vojaci budú naďalej pôsobiť v mierových misiách v Bosne a Hercegovine, na Cypre a Slovensko má niekoľkých pozorovateľov aj v Afrike.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Milan Maxim
Firmy a inštitúcie Ozbrojené sily Slovenskej republiky