Maďarič skončil na poste podpredsedu Smeru za Ficovu prehru

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Madaric
Minister kultúry Marek Maďarič tvrdí, že na odvolanie Miloslavy Zemkovej dala dôvod ona sama. Foto: SITA/Martin Havran

BRATISLAVA 16. júna (WEBNOVINY) – Marek Maďarič sa vzdal na pondelkovom rokovaní predsedníctva Smeru-SD funkcie podpredsedu za prehraté prezidentské voľby Rberta Fica. Rokovanie sa začalo v straníckej centrále krátko po 17:00.

Smer čakajú hlboké zmeny

Marek Maďarič očakáva rozsiahle a hlboké personálne a programové zmeny v strane. Ako povedal v pondelok novinárom po rokovaní straníckeho predsedníctva, na takéto zmeny je v strane vôľa. „Stranu čaká snem, ktorý bude v rôznych rovinách zaujímavý,“ povedal Maďarič.

Možné zmeny vo vedení strany a vo vláde však nechcel komentovať. Maďaričovo vzdanie sa funkcie zobralo predsedníctvo na vedomie. Viacerí ho však presviedčajú, aby na sneme kandidoval opäť. „Podľa miery a rozsahu zmien zvážim to, že ma viacerí vyzývajú, aby som kandidoval,“ konštatoval.

Vymenia aj ďalších podpredsedov

Mimoriadny snem Smeru-SD bude 28. júna, jeho zvolanie oznámil minulý týždeň predseda strany Robert Fico. Predsedníctvo sa v pondelok zaoberalo aj jeho programom. O prijatých opatreniach sa má podľa Maďariča verejnosť dozvedieť až na sneme.

Podľa informácií agentúry SITA by na sneme malo dôjsť k výmene aj ďalších podpredsedov strany. Skončiť by mali Dušan Čaplovič a Vladimír Maňka. Nahradiť by ich mali Peter Pellegrini a Peter Žiga. Pellegrini je štátnym tajomníkom na ministerstve financií. Rovnako ako Maňka je z Banskobystrického kraja. Žiga je ministrom životného prostredia. V súvislosti s možnou kandidatúrou na podpredsedu strany sa spomína aj meno žilinského župana Juraja Blanára.

Hovorí sa o výmene ministrov školstva a hospodárstva

Vo vedení Smeru-SD sa hovorí podľa informácií agentúry SITA aj o výmene niekoľkých ministrov vlády. Spomína sa v tejto súvislosti najmä rezort školstva a hospodárstva. Výmeny by sa však mali týkať aj okresných a krajských funkcionárov v tých regiónoch, kde s ich prácou nie je spokojnosť.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Dušan ČaplovičMarek MaďaričPeter PellegriniPeter ŽigaRobert FicoVladimír Maňka
Firmy a inštitúcie SMER-SD