Andrej Kiska sa stal prezidentom, na hrade hostil osobnosti

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Andrej Kiska sa stal štvrtým prezidentom Slovenska
Inauguračný príhovor nového prezidenta SR Andreja Kisku v budove Slovenskej filharmónie. Bratislava, 15. jún 2014. Foto: SITA/Jozef Jakubčo.

BRATISLAVA 15. júna (WEBNOVINY) – V poradí štvrtým prezidentom Slovenskej republiky sa v nedeľu stal Andrej Kiska.

Po tom, ako po 11:45 zložil sľub na slávnostnej schôdzi Národnej rady SR v bratislavskej Redute, v kresle hlavy štátu nahradil desať rokov úradujúceho Ivana Gašparoviča.

Obrazom: Andrej Kiska sa stal štvrtým prezidentom Slovenska

Zvolený prezident SR Andrej Kiska zložil sľub predpísaný Ústavou SR do rúk predsedníčky Ústavného súdu SR Ivetty Macejkovej. Následne vystúpil s približne dvadsaťminútovým inauguračným prejavom, v ktorom hovoril o svojej predstave výkonu prezidentského úradu.

Po prehliadke a pozdrave nastúpených jednotiek Ozbrojených síl SR na Mostovej ulici pri Redute sa prezident pešo presunul cez Hviezdoslavovo námestie na ekumenickú pobožnosť Te Deum v Dóme sv. Martina. Peší presun do katedrály Kiska využil na krátke rozhovory s občanmi.

Deň inaugurácie nového prezidenta Andreja Kisku:
*

11:40:

– Andrej Kiska prichádza do budovy Reduty v Bratislave

*

od 11:45:

11:45 – zahájenie slávnostnej inaugurácie Andreja Kisku

11:52 – príhovor predsedu parlamentu Pavla Pašku

11:59 – Andrej Kiska skladá sľub a stáva sa štvrtým prezidentom Slovenska

12:02 – nový slovenský prezident Kiska prednáša inauguračný prejav

12:22 – ukončenie prejavu a inaugurácie prezidenta Andreja Kisku

12:35 – Andrej Kiska absolvuje prehliadku jednotiek Ozbrojených síl SR pri Redute

– prezident sa pešo presunie na ekumenickú omšu v Dóme sv. Martina

*
od 13:30:

13:29 – príchod prezidenta Andreja Kisku do Dómu sv. Martina

13:31 – zahájenie ekumenickej omše

14:30 – Andrej Kiska po ukončení omše odchádza z katedrály do Prezidentského paláca

*

po 14:30:

14:35 – nový prezident Kiska prichádza do Prezidentského paláca

– Ivan Gašparovič odovzdá úrad Andrejovi Kiskovi bez prítomnosti médií a verejnosti

14:48 – Andrej Kiska vychádza z paláca, aby si v sprievode prvej dámy Martiny Kiskovej vypočul slovenskú hymnu

– prezident odchádza do záhrady Prezidentského paláca, kde podáva obed sociálne slabším

*

po 16:00

– prezident Kiska položil pamätný veniec a kyticu k pamätníkom na Devíne

*
po 18:30

– na Bratislavský hrad prichádzajú pozvaní hostia, ktorí sa zúčastnia na slávnostnej recepcii

– Andrej Kiska privítal najvyšších predstaviteľov štátu a ďalšie významné osobnosti

Prezident Andrej Kiska už ako nová hlava štátu po prvý raz zavítal aj do Prezidentského paláca v Bratislave. Krátko po 14:35 ho na nádvorí čakal jeho predchodca Ivan Gašparovič. Symbolické odovzdanie úradu sledovali spoza plota desiatky ľudí, nového prezidenta vítali potleskom.

Obrazom: V týchto priestoroch bude úradovať nový prezident Kiska

Kiska pohostí aj bezdomovca, čo predával časopis Gašparovičovi

Kiskov program pokračoval v záhrade paláca, kde vo veľkom stane podával obed ľuďom bez domova, seniorom využívajúcim opatrovateľské služby a mladým ľuďom, ktorí vyrastali v detských domovoch. „Je to pekné od neho, že myslel aj na nás, na takýchto ľudí bez domova,“ povedal agentúre SITA jeden z pozvaných bezdomovcov Dušan. „Nech sa mu darí, veľa vecí by mohol vybaviť, čo nevybavili tí predtým, čo boli,“ dodal Dušan.

Na nedeľňajší obed v Prezidentskom paláci sa tešil aj bezdomovec a známy predavač časopisu Nota Bene z križovatky na Račianskom mýte v Bratislave Ivan Orolín. Jeho pravidelným odberateľom časopisu je už dlho aj Ivan Gašparovič.

Andrej Kiska sa stal štvrtým prezidentom Slovenska
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

„Je to určite pre nás veľká česť, lebo nie každý má takú možnosť,“ povedal na margo obeda v záhrade paláca Orolín. Orolín prezradil, že doterajší prezident Gašparovič si od neho časopis kupuje pravidelne – každý mesiac sa pri ňom zastavila prezidentská limuzína. Orolín by bol rád, keby sa z toho stala prezidentská tradícia, v ktorej by Kiska pokračoval. „Bolo by to ideálne, nebol by som vôbec proti. Uvidíme, “ dodal.

Na slávnostnej večeri budú aj firmy

Podvečer Andrej Kiska položil veniec k pamätníku Brána slobody a kyticu k pamätníku obetiam Železnej opony na hrade Devín. Deň inaugurácie prezidenta ukončí slávnostná recepcia, na ktorú boli podľa protokolu pozvaní predseda parlamentu, premiér, poslanci Národnej rady SR a Európskeho parlamentu, členovia vlády, predstavitelia ústavných inštitúcií a cirkví, diplomatický zbor či rektori vysokých škôl.

Andrej Kiska „zároveň na slávnostnú recepciu pozval hostí, ktorí reprezentujú úspešné slovenské firmy, start-up komunitu, filantropické a mimovládne organizácie, kultúrne inštitúcie. Ale i ľudí, ktorí sa nebáli ozvať, ako napríklad ocenené Biele vrany aj rodiny z Dobrého anjela a zdravotníkov či celosvetovo úspešných študentov,“ informoval mediálny tím prezidenta.

Zloženie pozvaných hostí reprezentuje podľa Kisku to, prečo do politiky vstúpil. „Pozval som ľudí, ktorí pomáhajú iným, aj ľudí, ktorí sami potrebovali pomoc. Medzi pozvanými sú statoční občania, ktorí sa ozvali, keď bolo treba, nie je im ľahostajný verejný priestor a snažia sa veci meniť k lepšiemu,“ citovala tlačová správa novú hlavu štátu.

Medzi desiatkami pozvaných hostí sú napríklad: právnička spolupracujúca s Via Iuris Zuzana Čaputová, hokejový tréner Ján Filc, dlhoročný bojovník proti rasizmu Daniel Milo, bývalá premiérka Iveta Radičová, kňaz a charitatívny pracovník Anton Srholec, publicistka a riaditeľka Nadácie Charty 77 Zuzana Szatmáry, šéf slovenskej Transparency International, ekonóm a publicista Gabriel Šípoš, autorka viacerých projektov na pomoc bezdomovcom Sandra Tordová, majiteľ jednej z najúspešnejších reklamných agentúr Juraj Vaculík, Zuzana Wienk z Aliancie Fair-play, samozrejme nechýba rodina nastupujúceho prezidenta. „Teší ma predstava, že budeme všetci spolu na jednom mieste. Budem sa snažiť, aby to nebolo naposledy. Aby sme sa stretávali v budúcnosti pri riešení výziev, ktoré Slovensko čakajú,“ dodal Kiska.

Životopis Andreja Kisku

Ing. Andrej Kiska sa narodil 2. februára 1963 v Poprade. V roku 1986 úspešne ukončil inžinierske štúdium v odbore mikroelektronika na Elektrotechnickej fakulte Slovenskej technickej univerzity v Bratislave a pracoval ako projektant v spoločnosti Naftoprojekt v Poprade. V roku 1990 odišiel Andrej Kiska do Spojených štátov amerických, kde pracoval na stavbách i čerpacej stanici a podľa jeho vyjadrení tento pobyt v USA ovplyvnil jeho budúcu kariéru.

V rokoch 1996 až 2005 sa venoval podnikaniu v spoločnostiach so splátkovým predajom Triangel a Quatro, ktoré založil a viedol spolu s bratom, no v roku 2005 svoje podiely v oboch spoločnostiach predal.

V roku 2006 založil spolu s bývalým riaditeľom a zakladateľom reklamnej agentúry Wiktor Leo Burnett Igorom Brossmannom charitatívnu neziskovú organizáciu Dobrý anjel, tá pomáha pravidelnými mesačnými finančnými príspevkami rodinám s deťmi, ktoré sa pre chorobu dostali do finančnej núdze. Nadácia od roku 2011 funguje aj v Českej republike. V roku 2011 bolo udelené Andrejovi Kiskovi ocenenie Krištáľové krídlo za filantropiu.

Kiska
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

.

V roku 2006 získal Andrej Kiska od predplatiteľov týždenníka Trend ocenenie Manažér roka. Napísal publikácie Cesta manažéra z pekla alebo ako robiť charitu úspešne a so srdcom (2011) a Vezmi život do svojich rúk (2013) a o svoje skúsenosti sa delí aj na prednáškach na vysokých školách a vo firmách na Slovensku.

V októbri 2012 sa rozhodol Andrej Kiska kandidovať na post prezidenta Slovenskej republiky. Bol prvým oficiálnym prezidentským kandidátom. Uviedol, že ako manažér a podnikateľ sa dlhé roky stretával s korupciou, nekompetentnosťou štátnych úradníkov a so zlyhávaním súdov a aj preto sa rozhodol kandidovať na tento post. V máji 2013 Andrej Kiska ukončil svoje pôsobenie v organizácii Dobrý anjel a predsedníčkou správnej rady sa stala jeho manželka Martina Kisková.

O priazeň voličov v prezidentských voľbách sa uchádzal Andrej Kiska ako nestranícky a nezávislý kandidát. V prvom kole prezidentských volieb 15. marca 2014 získal 455 996 hlasov (24 percent) a skončil druhý za premiérom SR a predsedom strany Smer-SD Robertom Ficom, ktorý získal 531 919 hlasov (28 percent).

Andrej Kiska je druhýkrát ženatý, má štyri deti. Plynule hovorí po anglicky a rozumie aj rusky.

Informácie sú z archívu agentúry SITA, andrejkiska.sk, dobryanjel.sk, wikipedia.org.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej KiskaAnton SrholecGabriel ŠípošIvan GašparovičIveta RadičováJán FilcZuzana ČaputováZuzana Wienk