Pre Harabina je odmietnutie pravicou aj ľavicou vyznamenaním

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Harabinove hry
Predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin na tlačovej besede, ktorú nazval "Ukončenie mediálno-spravodajskej akcie Daniela Lipšica a jeho dôsledky pre spoločnosť." Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 17. júna (WEBNOVINY) – Je pre mňa vyznamenanie, že ma odmieta pravica a neodporúča ma ľavica, vyhlásil predseda Najvyššieho súdu (NS) SR Štefan Harabin na začiatku posledného týždňa vo svojej funkcii, do ktorej ho Súdna rada SR znovu nezvolila.

Pýta sa, či môže byť pre neho lepšie vyznamenanie, než to, že „podnikatelia, keď bola voľba predsedu najvyššieho súdu, dopredu avizovali, aby nebol zvolený Harabin“. „To znamená, že si ma nemôžu kúpiť, že so mnou nemôžu obchodovať,“ dodal predseda NS SR. Podľa jeho slov je neprijateľný pre obchodníkov a podvodníkov.

Harabin poukazoval na svoje výsledky

Harabin sa nevníma ako symbol zlého stavu v justícii, poukazuje na svoje výsledky. „Tým, čo sa nechce robiť, tí, čo majú iné záujmy, tak rozprávajú takéto hlúposti,“ dodal.

Harabin vyzdvihol, že keď odchádzal z postu ministra spravodlivosti, tak aj Rada Európy konštatovala, že skrátili civilné súdne konanie v priemere z 24 na 10 mesiacov. Keď prišiel na najvyšší súd v roku 2009, tak mali v priemere štvorročné súdne konania – teraz sú v priemere ročné. „Je chyba v Harabinovi pokiaľ ide o riadenie justície? Nie, nikto nechce poriadok v justícii. Preto sa zavádzajú zmätky – zaviedli sa už za pani (Lucie) Žitňanskej a Smer v tomto smere pokračoval dva roky,“ povedal Harabin.

Poukazuje na to, že Smer nevrátil inštitút justičného čakateľa a neurobil z predsedov súdov autority, stále platí skrátené funkčné obdobie predsedov z päť na tri roky. Disciplinárne senáty zostali dlho nefunkčné. Harabin navrhoval, aby disciplinárne senáty vytvorili z vyslúžilých sudcov, čo by podľa neho „ani korunu nestálo“.

Najvyšší súd je podľa Harabina v lepšom stave

Naopak, oddelenie postu šéfa súdnej rady od predsedu NS SR prinesie potrebu platiť nového funkcionára. Najvyšší súd je teraz podľa Harabina v oveľa lepšom stave, okresné a krajské súdy sú v oveľa horšom stave oproti roku 2010.

Harabinovi funkčné obdobie predsedu najvyššieho súde vyprší 22. júna. Súdna rada 19. mája na výjazdovom rokovaní v Sobranciach nezvolila nového predsedu súdu v prvej voľbe, kde sa o tento post uchádzala trojica, v ktorej bol súčasný predseda NS SR Štefan Harabin, predsedníčka občianskoprávneho kolégia NS SR Jana Bajánková a predsedníčka senátu správneho kolégia NS SR Zuzana Ďurišová.

V rovnaký deň bola opakovaná voľba, do ktorej postúpil Harabin a Bajánková, ale nezískali potrebný počet hlasov na zvolenie. Harabin ako predseda rady teraz musí vypísať novú voľbu do 120 dní od opakovanej neúspešnej voľby, v ktorej už nesmú kandidovať neúspešní uchádzači z predchádzajúcej voľby. Okrem toho však musí splniť zákonnú podmienku, že voľbu vyhlási najneskôr 45 dní pred jej konaním. Dnes Harabin potvrdil, že voľbu vyhlási pred odchodom zo stoličky predsedu súdnej rady.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jana BajánkováŠtefan Harabin
Firmy a inštitúcie NS Najvyšší súd SR