Harabin: Kým som bol ministrom, výber sudcov nebol podozrivý

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Štefan Harabin
Štefan Harabin Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 18. júna (WEBNOVINY) – Štefan Harabin dúfa, že polícia prešetrí situáciu okolo výberových konaní na sudcov na okresných súdoch v Rožňave a Michalovciach. Denníku Pravda napísal čitateľ štyri dni pred ukončením konkurzov, kto ich vyhrá. Zverejnené výsledky jeho predpoklad potvrdili. „Za môjho ministrovania to nebolo. Ani len podozrenie si nikto nedovolil, pretože všetko bolo transparentné,“ povedal Harabin pred pondelkovým rokovaním súdnej rady.

Súdna rada už za Harabinovho vedenia nepreverí okolnosti týchto výberových konaní. Rokovanie rady dnes vedie posledný raz – na konci týždňa sa skončí jeho funkčné obdobie predsedu NS SR, teda automaticky aj predsedníctvo v súdnej rade.

„To už sa pýtajte nového vedenia súdnej rady. My to nemáme dnes na pretrase. Kým to sem dôjde, tak ten proces potrvá,“ dodal Harabin pred začiatkom rokovania rady. Medzi kandidátmi na vymenovanie do funkcie sudcov, ktorých dnes napokon súdna rada odobrila, bola aj Judita Gabonaiová-Hrenčuková, ktorá vyhrala spomínané výberové konanie v Rožňave. Za súdnu radu vo výberovej komisii sedel Juraj Sopoliga, agentúre SITA sa s ním dnes nepodarilo spojiť.

Vo výberovom konaní na dve voľné miesta na okresnom súde v Michalovciach uspeli Jana Smereková a Andrej Radomský. Vo výberovej komisii bola za súdnu radu jej podpredsedníčka Mária Bujňáková. „Pozrite si postup v zápisnici a je to jasné,“ povedala v pondelok Bujňáková. Podľa nej všetko bolo úplne podľa pravidiel.

Denník Pravda v článku z 13. júna pripomenul, že už pred pár týždňami informovala o výberových konaniach na okresných súdoch v Snine a v Kežmarku, keď do redakcie dostala výsledky ešte pred ich zverejnením. Dokonca aj s väzbami víťazov konkurzov či ich príbuzných a nadriadených na niektorých členov komisií.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Štefan Harabin