Harabin sa sťažuje v Štrasburgu na verdikt ústavného súdu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
V Sobranciach volia šéfa súdnej rady, Harabin dostal petíciu
V blízkosti slovenskej východnej hranice s Ukrajinou, v kultúrnom dome v Sobranciach, sa v pondelok zišiel najvyšší orgán súdnictva – Súdna rada SR. Jej členovia volia nového šéfa Najvyššieho súdu SR. Foto: SITA/Ivan Fleischer

BRATISLAVA 16. júna (WEBNOVINY) – Predseda najvyššieho súdu Štefan Harabin sa opäť obrátil na Európsky súd pre ľudské práva. Tento raz sa sťažuje na to, že mu ústavný súd neumožnil obnovu konania o disciplinárnom návrhu za neumožnenie kontroly ministerstva spravodlivosti na jeho súde.

„Musím podávať sťažnosť, aby som chránil záujmy ostatných občanov, pretože keď ja sa nedovolám práva, tak potom radový občan sa ako môže dovolať práva,“ vyhlásil Harabin. Podľa jeho slov nová sťažnosť dostala v Štrasburgu absolútnu prioritu.

„Veď už bolo aj rokovanie Rady ministrov s ústavným súdom,“ dodal. Harabin podľa vlastných slov v sťažnosti žiada „všetko, čo sa podľa zákona dá“. O požadovanej sume sa baviť nechcel. „Lebo aj to venujem charite. Ten plat mi bude musieť byť zaplatený aj s úrokmi,“ dodal Harabin. Podľa neho by sa mali novinári pýtať, či to zaplatia exministri Lucia Žitňanská a Ivan Mikloš.

Harabin žiadal ústavný súd o obnovu konania, v ktorom ho disciplinárne potrestali za neumožnenie kontroly rezortu financií na najvyššom súde zrážkou 70 percent platu na obdobie jedného roka. Svoju žiadosť o obnovenie konania Harabin podal na základe verdiktu ESĽP, ktorý uznal, že v tomto konaní bolo porušené jeho právo na spravodlivý proces.

Europsky sud pre ludske prava
Foto: guardian.co.uk

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ivan MiklošLucia ŽitňanskáŠtefan Harabin
Firmy a inštitúcie ESĽP Európsky súd pre ľudské práva