Bárány vystupuje zo súdnej rady, nechce byť spájaný s Kiskom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Súd_ilustračné
Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 16. júna (WEBNOVINY) – Ústavný právnik Eduard Bárány, sa v pondelok vzdal členstva v Súdnej rade SR. Do tej ho nominoval bývalý prezident Ivan Gašparovič.

„Nerád by som bol akýmkoľvek spôsobom ako nominant prezidenta spájaný s pánom prezidentom Kiskom. Bolo by mi to veľmi nepríjemné,“ povedal Bárány pre agentúru SITA.

Bárány pripustil, že jeho rozhodnutie vzdať sa členstva v súdnej rade súvisí s tým, že Andrej Kiska bol v nedeľu inaugurovaný za prezidenta.

„Veľmi nerád by som bol na poste, ktorý má zastávať jeho nominant,“ dodal Bárány. Poznamenal, že podľa zákona o súdnej rade účinky vzdania sa nastávajú dva kalendárne mesiace po vzdaní sa členstva, čo teda v jeho prípade vychádza na polovicu augusta. „Je to možné urýchliť tým, ak by ma pán prezident odvolal, čo predpokladám, že aj urobí,“ povedal Bárány. V takom prípade by bol odvolaný k momentu doručenia odvolania.

S Kiskom o svojom rozhodnutí dopredu nehovoril. Bárány doručí písomne informáciu o svojej abdikácii na vedomie do podateľne prezidentskej kancelárie. Podľa medializovaných informácií z tímu Andreja Kisku plánuje nový prezident vymeniť troch členov v súdnej rade spadajúcich pod nomináciu hlavy štátu.

Kiskov predchodca Gašparovič v októbri 2012 vymenil dvoch členov rady potom, ako sa skončilo funkčné obdobie tria prezidentských nominantov Helene Kožíkovej, Daniele Švecovej a Márii Bujňákovej. Kožíkovú a Švecovú nahradila Gabriela Šimonová a Eduard Bárány, Bujňákovú ponechal Gašparovič v rade na ďalšie funkčné obdobie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej KiskaIvan GašparovičŠtefan Harabin
Firmy a inštitúcie Súdna rada SR