Matovičovci spustili petíciu proti vývozu vody zo Slovenska

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Voda pitna
ilustračné foto Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 21. júna (WEBNOVINY) – Politická strana OĽaNO odštartovala petíciu proti vývozu pitnej vody z územia Slovenskej republiky. Na tlačovej konferencii v Bratislave o tom uplynulý týždeň informoval člen strany a poslanec parlamentu Igor Hraško.

Podľa Hraška totiž novela vodného zákona z dielne ministerstva životného prostredia, ktorú začiatkom júna schválila vláda, umožňuje vývoz vody zo Slovenska do zahraničia prostredníctvom cisterien a potrubia, čo zákon v pôvodnom znení nepripúšťal.

Voda ako základné ľudské právo

„Hovorí sa síce o prebytkoch vody, ale nikde sme nevideli relevantnú štúdiu o prebytkoch pitnej vody,“ povedal Hraško. Podľa neho vodné zdroje patria všetkým občanom. „Voda rovnako ako vzduch sú základnými ľudskými právami,“ vyhlásil s tým, že vláde nikto nedal mandát privlastniť si naše práva a hazardovať s nimi.

Podľa Hraška na Slovensku vodných zdrojov ubúda, pretože sú mnohé znečistené. Za tejto situácie je podľa neho možnosť povoliť vývoz pitnej vody do zahraničia útokom proti životom ľudí a vlastizradou. Cieľom petície je teda stiahnutie tejto verzie zákona z rokovania parlamentu. Záujemcovia môžu znenie petície nájsť a tiež ju podpísať na internetovej stránke

„Rezort životného prostredia vyzýva verejnosť, aby sa nenechala oklamať lživou kampaňou plnou nezmyslov,“ uvádza sa v reakcii Ministerstva životného prostredia SR. Podľa ministerstva je práve v súčasnosti možný nekontrolovateľný vývoz vody a novela zákona mu zabráni.

Ministerstvo varuje pred klamstvami

„Kým teraz by o prípadnom vývoze vody rozhodoval regionálny úradník, podľa nových pravidiel bude každú prípadnú žiadosť transparentne pripomienkovať verejnosť a posudzovať ministerstvo životného prostredia a vláda,“ uvádza sa vo vyhlásení. Ministerstvo zároveň apeluje na verejnosť, aby „sa nedala oklamať nekompetentnými ľuďmi, nepodľahla umelo vyvolanej panike a chránila vodu pre budúce generácie“.

Vláda začiatkom júna schválila novelu vodného zákona. Novela mimo iného zavádza pravidlo, že preprava a prevoz vody mimo územia Slovenska má podliehať povoleniu štátu. Taktiež stanovuje lehoty na odber povrchových a podzemných vôd na desať rokov, čím sa má zväčšiť priestor na ochranu a spravodlivé prerozdeľovanie vody. Ak novelu schváli parlament, účinnosť má nadobudnúť 1. októbra.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Igor Hraško
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky