Harabin vybral posledný možný deň na voľbu jeho nástupcu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Stefan harabin
Predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin počas ustanovujúcej schôdze NR SR VI. volebného obdobia. Bratislava, 4. apríl 2012. Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 17. júna (WEBNOVINY) – Predsedu Najvyššieho súdu SR budú voliť v poslednom možnom termíne, ktorý pripúšťa zákon. Dosluhujúci predseda Súdnej rady SR Štefan Harabin, ktorému sa v nedeľu končí mandát šéfa najvyššieho súdu, voľbu vyhlásil na 16. septembra.

Po Sobranciach bude Súdna rada voliť šéfa NS SR opäť na východe, tentoraz v obci Spišské Hanušovce o 14:00. Predchádzajúca neúspešná voľba bola 19. mája – Harabin teda termín novej voľby stanovil na posledný 120. deň po nej, čo je zákonné maximum. Informáciu zverejnili na webstránke Súdnej rady SR. Päťročné funkčné obdobie súčasnému šéfovi najvyššieho súdu Harabinovi vyprší 22. júna.

Súdna rada na výjazdovom rokovaní v Sobranciach nezvolila nového predsedu súdu v prvej voľbe, kde sa o tento post uchádzala trojica, v ktorej bol súčasný predseda NS SR Štefan Harabin, predsedníčka občianskoprávneho kolégia NS SR Jana Bajánková a predsedníčka senátu správneho kolégia NS SR Zuzana Ďurišová.

V rovnaký deň bola opakovaná voľba, do ktorej postúpil Harabin a Bajánková, ale nezískali potrebný počet hlasov na zvolenie. Harabin ako predseda rady musel vypísať novú voľbu do 120 dní od opakovanej neúspešnej voľby, v ktorej už nesmú kandidovať neúspešní uchádzači z predchádzajúcej voľby. Okrem toho však musel splniť zákonnú podmienku, že voľbu vyhlási najneskôr 45 dní pred jej konaním.

V novej voľbe Harabin kandidovať nemôže, mohol by ísť až do prípadného tretieho alebo neskoršieho kola volieb, ale či tak urobí, v pondelok nepovedal. „Veď to je hypotetická otázka, čo keď bude niekto zvolený, tak o čo sa budem uchádzať?“ hovoril Harabin. Najvyšší súd bude tak istý čas bez predsedu a povedie ho podpredsedníčka Jarmila Urbancová.

VIAC SA DOČÍTATE TU

.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jana BajánkováJarmila UrbancováŠtefan Harabin
Firmy a inštitúcie NS Najvyšší súd SR