Voda je čím ďalej vzácnejšia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Foto: Voda je život

BRATISLAVA 19. júna (WBN/PR) – O nedostatku vody, jej dôležitosti pre život, nielen náš ľudský, ale aj o jej čoraz väčšej spotrebe a ohrozovaní vodných zdrojov, počúvame v poslednej dobe často. Na svete pritom žije 7 miliárd ľudí, a hovorí sa, že každý z nich by mal denne vypiť dva až tri litre vody. Je však len málo toho, čo o vode naozaj vieme a len málokto je ochotný meniť svoje zvyklosti, zvážiť svoju spotrebu či začať vodou naozaj šetriť.

Najbližšie sa bude voda skloňovať v priestoroch banskobystrického nákupného centra Europa Shopping Center na interaktívnej výstave Voda je život, ktorá odštartuje 20. júna a potrvá do 4. júla 2014. V priebehu dvoch týždňov využijú priestor na prezentáciu zaujímavostí zo sveta vody, prírody a ekologického prístupu k životu viaceré subjekty, ako napr. Slovenská agentúra životného prostredia, Daphne – inštitút aplikovanej ekológie, Výskumný ústav vodného hospodárstva, Stredoslovenská vodárenská prevádzková spoločnosť a ďalší.

Výstava zodpovie všetky otázky týkajúce sa znečistenia vody, percentuálneho zastúpenia jednotlivých skupenstiev na Zemi či na otázku, koľko vody sa nachádza v našom tele. Počas uvedených dní bude v nákupno-zábavnom centre prebiehať aj výstava Zelený svet, ktorá ponúkne ukážky prác medzinárodnej súťaže výtvarnej tvorivosti detí a mládeže súvisiace s vodou. Ďalšou formou, prostredníctvom ktorej sa budú môcť návštevníci zoznámiť s vodou, je aj dokumentárny film Voda je život. Pochádza z dielne talentovaných filmárov, režiséra Mareka Urbana a kameramanov Dušana Husára a Tibora Szilágyiho.

Samotné nákupné centrum nezastrešuje výstavu náhodou. Europa shopping center totiž v ničom nezaostáva za príkladným spôsobom ako vodou šetriť. Fakt, že pri umývaní rúk na toaletách nemusíme manipulovať s klasickými vodovodnými kohútikmi nevychádza len z hygienických dôvodov, ale najmä z ekologických, kedy sa takýmto spôsobom míňa menej vody než pri klasických batériách. Centrum tiež disponuje inovatívnymi pisoármi bez vody a chémie, ktoré prakticky poslúžia samozrejme pánom, no zároveň i nášmu životnému prostrediu.

Organizátori dvoj-týždňovej výstavy mysleli aj na našich školopovinných, ktorí si už o malú chvíľu začnú užívať prázdniny. Ešte pred tým si však v piatok 27. júna prevezmú vysvedčenia, s ktorým sa budú môcť prísť ukázať aj do Europa SC. Pripravené sú rôzne zábavné formy spoznávania vlastností vody a pre prvých 40 žiakov s čistými jednotkami aj špeciálny darček – ekohrnček.

Voda je vzácna. Príďte spoznať vodu ako ju nepoznáte. Navštívte výstavu Voda je život v dňoch 20.6. – 4.7. 2014.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať