Podpredseda SDKÚ nesúhlasí s Frešom, vzdal sa funkcie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sdku
Predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo na TB strany na tému: hodnotenie 100 dní vlády Roberta Fica. Bratislava, 12. júl 2012. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 19. júna (WEBNOVINY) – Jozef Mikuš sa vo štvrtok vzdal funkcie podpredsedu SDKÚ-DS. Ostatní traja podpredsedovia zatiaľ vo funkciách zostávajú. Ako povedal Mikuš vo štvrtok pre agentúru SITA, nové rozhodnutie Pavla Freša odložiť uskutočnenie kongresu na september 2014 je vážnym zásahom do bežiacej diskusie.

„Odsúva riešenie problémov na neurčito. Ohrozuje konsolidovanie strany pred komunálnymi voľbami chystanými na záver tohto roka. Nevytvára priestor na dôslednú opozičnú politiku strany v druhej polovici súčasného funkčného obdobia a neprijateľne skracuje čas potrebný na dôslednú prípravu na parlamentné voľby v roku 2016,“ vyhlásil Mikuš.

Frešo o odstúpení Mikuša nevie

Predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo na informácie o Mikušovom odstúpení reagoval vyhlásením, že nevie o tom, že by sa niekto z podpredsedov strany vzdal funkcie. Ako povedal vo štvrtok na tlačovej besede, vnútrostranícke veci si vyrieši SDKÚ-DS vo vnútri. „Kongres je v septembri. Každý môže vystúpiť z víziou,“ povedal.

Vývoj v SDKÚ–DS v posledných týždňoch Mikuša napriek jeho maximálnemu úsiliu o konsolidovanie strany neuspokojuje. „Jedinou šancou bolo urýchlené zvolanie kongresu, ktorý by naštartoval nevyhnutné zmeny v strane, no posledné udalosti ma presvedčili, že vo vrcholových štruktúrach SDKÚ-DS ochabla ochota na takýto zásadný krok. V tejto situácii nemôžem niesť zodpovednosť za ďalší vývoj a vzdávam sa funkcie podpredsedu strany,“ zdôraznil Mikuš.

Štefanec vo funkcii zatiaľ ostáva

Od SDKÚ-DS sa podľa Mikuša očakáva jasná a čitateľná ponuka na spôsob riadenia štátu a ucelený program nevyhnutných reforiem v spoločnosti, ktoré budú viesť k zvyšovaniu životnej úrovne obyvateľov Slovenskej republiky. Len včasné predloženie takejto ponuky podľa neho dokáže zabezpečiť, aby SDKÚ-DS uspela v konkurencii iných politických strán.

Stefanec freso
Foto: SITA/Ivan Fleischer

„Keďže súčasné vedenie SDKÚ-DS namiesto tvrdej práce uprednostnilo riešenie vnútrostraníckych sporov, šanca na nevyhnutnú konsolidáciu sa minimalizuje,“ dodal.

Ďalší podpredseda strany Ivan Štefanec vo funkcii zatiaľ zostáva. „Hovorili sme o krokoch, ktoré budú jasným signálom, že sa dištancujeme od Pavla Freša,“ povedal Štefanec vo štvrtok pre agentúru s tým, že zatiaľ o abdikácii nehovorili.

„Hovorili sme o jasnom signáli dištancovania sa od porušovania pravidiel Frešom,“ zdôraznil. Podľa neho je dôležitý postup všetkých podpredsedov spoločne.

Martin Fedor ako prvý ešte v máji avizoval, že sa po eurovoľbách vzdá funkcie podpredsedu. Napokon si to rozmyslel. Vo funkcii zostal s tým, že Frešo prijme zásadné pripomienky k riadeniu strany.

Fedor čaká na iniciatívu predsedu

„Pred časom som avizoval, že ak SDKÚ-DS neprejde zásadnými zmenami, napríklad vo fungovaní komunikácie, programu a personálnymi zmenami, tak nebudem podpredsedom. Ďalej zvažujem, čakám na iniciatívu od predsedu strany, ktorý ukáže návrh, alebo akceptuje pripomienky, ktoré som mu pred časom prezentoval. Istý čas si ešte na takéto zváženie nechávam,“ povedal Fedor vo štvrtok pre agentúru SITA s tým, že namiesto prezentácie očakávaných zmien skôr pozoruje len odsúvanie problémov na neurčito. To situáciu riešiť podľa neho nebude.

V úvode týždňa sa všetci štyria podpredsedovia strany dohodli, že ich kandidátom na predsedu strany na mimoriadnom kongrese, ktorý mal byť 28. júna, bude novozvolený bratislavský krajský šéf strany Michal Luciak. Ten bol donedávna poslaneckým asistentom Lucie Žitňanskej, ktorá z SDKÚ-DS odišla v decembri a dnes už je podpredsedníčkou strany Most-Híd. Frešo však zvolal kongres na 27. septembra, čo sa v strane stretlo s nevôľou. Júnový termín kongresu totiž prisľúbil prezídiu strany.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ivan ŠtefanecJozef MikušMartin FedorMichal LuciakPavol Frešo
Firmy a inštitúcie SDKÚ-DS Slovenská demokratická a kresťanská únia – Demokratická strana