Je to bod zlomu, hovorí Procházka o vzdaní sa mandátu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
K volebným urnám sa vybrali aj kandidáti na prezidenta
Kandidát na prezidenta SR Radoslav Procházka (uprostred) počas volebného aktu v rámci prvého kola voľby prezidenta Slovenskej republiky na ZŠ Slobodného slovenského vysielača. Banská Bystrica, 15. marec 2014. Foto: SITA/Ján Viazanička

BRATISLAVA 20. júna (WEBNOVINY) – Poslanci NR SR Radoslav Procházka a Andrej Hrnčiar sa vzdávajú poslaneckých mandátov. Ako povedal v piatok pre agentúru SITA Procházka, mandátov sa vzdávajú k 22. júnu.

Procházka svoje rozhodnutie doručil do podateľne parlamentu. „Je to bod zlomu, katarzie. Ideme Sieť zakladať úplne zdola ako bežní občania. Budeme dúfať, že poverenie do služby dostaneme také silné, aby sme mohli spraviť poriadok,“ zdôraznil Procházka.

Procházka aj Hrnčiar oznámili úmysel vzdať sa mandátov ešte v marci. Dôvodom je zakladanie nového politického subjektu. Procházka sa do parlamentu dostal v roku 2012 na kandidátke KDH. V parlamente ho nahradí Marian Radošovský. Andrej Hrnčiar bol zvolený do NR SR ako kandidát strany Most-Híd. Za neho má do parlamentu nastúpiť Edit Pfundtner. Obaja náhradníci zložia sľub v utorok.

Náhradníčka za Hrnčiara už nie je v Moste

Pfundtner, ktorá kandidovala v roku 2012 za stranu Most-Híd rovnako ako Hrnčiar. by mala pôsobiť ako nezaradená poslankyňa, pretože zo strany ešte pred dvoma rokmi odišla. „Zatiaľ som sa rozhodla, že budem nezaradená. Je to pre mňa najprirodzenejšie. Odišla som zo strany a neudialo sa nič, aby som prehodnotila rozhodnutie. Nemám s vedením žiadne kontakty,“ povedala Pfundtner pre agentúru SITA.

Ak by sa aj Hrnčiar poslaneckého mandátu nevzdal, Pfundtner by sa do parlamentu onedlho dostala. Z klubu Most-Híd totiž do Európskeho parlamentu odchádza József Nagy a Pfundtner by nastúpila na jeho miesto. Podľa informácií agentúry SITA však Pfundtner dostala ponuky na vstup aj od iných politických strán. „K tomu sa nechcem vyjadriť,“ uviedla.

Pfundtner bola prvá pod čiarou

Predseda poslaneckého klubu Mostu-Híd László Solymos nevie, kedy sa Hrnčiar vzdá mandátu. Pripomenul len Hrnčiarov sľub, že to bude po schôdzi, ktorá sa skončila 12. júna.

„Ak sa to stane, tak nastúpi na jeho miesto Edit Pfundtner, ktorá bola prvá pod čiarou. Povedala mi, že bude pôsobiť ako nezaradená poslankyňa. Je to jej rozhodnutie. Môžeme to zobrať len na vedomie,“ povedal Solymos, ktorý nevidí problém, že by s ňou nemohli spolupracovať.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej HrnčiarJózsef NagyLászló SólymosRadoslav Procházka
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky