Obrazom: Hrad legendárnej Alžbety Báthoryčky opäť otvorili

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Po dvoch rokoch znovu otvorili Čachtický hrad
Hrad, opradený legendami o krvavej grófke Alžbete Báthoryovej, má za sebou rekonštrukciu hradieb a obnovu niektorých ďalších častí.

ČACHTICE 21. júna (WEBNOVINY) – Čachtický hrad po dvoch rokoch opäť otvorili pre verejnosť. Hrad, opradený legendami o krvavej grófke Alžbete Báthoryovej, má za sebou rekonštrukciu hradieb a obnovu niektorých ďalších častí za približne 1,2 milióna eur.

Prvých návštevníkov v piatok vítala grófka Báthoryová. Pre jej krvilačnosť je Čachtický hrad známy aj vo svete. Legendu o Báthoryčke ktorá dala zabíjať mladé dievčatá, aby sa mohla kúpať v ich krvi, počas otvorenia pripomenula aj starostka Anna Ištoková. Dodala, že Čachtice sú bohaté na históriu aj pamiatky, tie však boli doteraz len málo využívané. Od investície do hradu očakáva viac turistov a razantnejší rozvoj cestovného ruchu v obci aj v regióne.

Obrazom: Po dvoch rokoch znovu otvorili Čachtický hrad

Peniaze z eurofondov obec použila v prvom rade na statické zabezpečenie hradných múrov, aby bol hrad bezpečnejší pre návštevníkov.

,,Boli dobudované hradné múry, obnovené viaceré objekty a bola zastrešená obranná veža s kaplnkou,“ vymenovala niektoré z prác starostka. Nanovo boli vymurované aj viaceré klenby, na nádvorí bola postavená nová hospodárska budova, v ktorej má byť v budúcnosti hradné múzeum. V minulosti bol vstup na hrad bezplatný, po novom bude obec vyberať vstupné. Čachtický hrad bude pre turistov sprístupnený počas sezóny každý deň okrem pondelkov.

Báthoryčka bude vítať návštevníkov hradu aj v sobotu a v nedeľu. Vystupovať budú po oba dni šermiari, chýbať nebude prezentácia stredovekých zbraní a katakomb, turnaje v lukostreľbe, na návštevu prídu Beckovskí rytieri a ľud pozdraví aj vojvoda Stibor. Zabezpečené bude občerstvenie v stredovekej kuchyni a vínnej pivnici.

Čachtický hrad

Prvá písomná zmienka o Čachtickom hrade je z roku 1276, kedy patril medzi kráľovské pohraničné pevnosti. Vlastnil ho Matúš Čák Trenčiansky, potom Stiborovci a ďalší majitelia.

V roku 1602 ho dostal do trvalého vlastníctva František Nádasdy. Po ňom zdedila hrad jeho vdova Alžbeta Báthoryová, ktorá svojimi zločinmi Čachtický hrad preslávila.

Po vyšetrení vraždenia mladých dievčat palatínom Jurajom Thurzom bola Bytčianskym súdom v roku 1611 odsúdená na doživotné väzenie na Čachtickom hrade, kde v roku 1614, presne pred 400 rokmi, aj zomrela. V súčasnosti hrad patrí obci Čachtice.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia