Štefan Harabin nie je od pondelka šéfom justície

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Štefan Harabín
Foto: SITA/Nina Bednáriková

BRATISLAVA 22. júna (WEBNOVINY) – Predsedovi Najvyššieho súdu SR Štefanovi Harabinovi vypršalo v nedeľu päťročné funkčné obdobie. Bývalý šéf justície už nebude ani predsedom Súdnej rady SR. Harabin strávil posledný pracovný deň svojho funkčného obdobia na čele súdu v ruskom Petrohrade na Právnických dňoch.

Novú voľbu predsedu najvyššieho súdu, druhú v poradí, Harabin stanovil minulý týždeň na 16. septembra.

Súdna rada okrem predsedu nemá ani podpredsedu. Prezident Andrej Kiska v stredu odvolal podpredsedníčku rady Máriu Bujňákovú. Mimoriadne rokovanie by mal do 30 dní zvolať bývalý sudca ústavného súdu Ján Klučka, najstarší člen rady, korého minulú stredu vymenoval Kiska.

Hľadá sa kandidát

Nezávislá sudcovská iniciatíva Sudcovia „Za otvorenú justíciu“ zatiaľ nevybrala kandidáta, ktorého by navrhla do novej voľby predsedu najvyššieho súdu. Jej prioritou ani nie je vybrať vlastného kandidáta, predovšetkým chcú ponúknuť alebo podporiť meno, ktoré bude „priechodné“ vo voľbe súdnej rady. „Aby získal dostatočný počet hlasov na zvolenie, aby bol prijateľný aj pre iných členov súdnej rady, ako sú tí, čo sympatizujú s nami, to je základ,“ povedala prezidentka ZOJ Katarína Javorčíková pre agentúru SITA.

Iniciatíva nepovažuje za prvoradé, aby bol v nastávajúcej septembrovej novej voľbe jej kandidát. „Určite nie. V záujme veci je, aby sa tá funkcia čo najskôr obsadila,“ dodala prezidentka ZOJ. V prípade, že by niekto iný z oprávnených navrhovateľov prišiel s kandidátom, ktorý by sa ZOJ pozdával, tak ho podporia.

Voliť sa bude aj predseda súdnej rady

Okrem zvolenia predsedu najvyššieho súdu je podľa Javorčíkovej dôležité, aby bol rýchlo zvolený aj predseda súdnej rady. Novela ústavy, ktorá začne platiť od septembra, tieto funkcie od seba oddelí. Zatiaľ sa stával predsedom súdnej rady automaticky predseda najvyššieho súdu.

Predsedu súdnej rady by mali jej členovia podľa nových pravidiel voliť zo svojho v stredu. „V hre sú vlastne dve dôležité funkcie a tu treba nájsť zhodu. Aby sme teda našli na obe funkcie priechodných kandidátov,“ poznamenala prezidentka ZOJ. „V hre sú vlastne dve dôležité funkcie a tu treba nájsť zhodu. Aby sme teda našli na obe funkcie priechodných kandidátov,“ poznamenala prezidentka ZOJ.

Otázku, či svojho kandidáta predloží aj Združenie sudcov Slovenska, poslala agentúra SITA jeho prezidentke Dane Bystrianskej. Zatiaľ na túto otázku neodpovedala, spojiť s ňou sa nám nepodarilo. Bývalá viceprezidentka združenia Alena Poláčková povedala, že funkcie sa už vzdala. Minister spravodlivosti Tomáš Borec už 28. mája potvrdil, že chce opäť navrhnúť kandidáta do novej voľby predsedu najvyššieho súdu.

Návrhy možno predkladať do augusta

Oprávnení navrhovatelia môžu mená kandidátov na predsedu najvyššieho súdu predkladať do 22. augusta. Voľbu svojho nástupcu Harabin z pozície predsedu súdnej rady vyhlásil na posledný možný termín, ktorý zákon pripúšťa, konkrétne na 16. septembra. Po Sobranciach bude Súdna rada voliť šéfa NS SR opäť na východe, tentoraz v obci Spišské Hanušovce. Predchádzajúca neúspešná voľba bola 19. mája – Harabin teda termín novej voľby stanovil na posledný 120. deň po nej, čo je zákonné maximum.

Súdna rada na výjazdovom rokovaní v Sobranciach nezvolila nového predsedu súdu v prvej voľbe, kde sa o tento post uchádzala trojica, v ktorej bol súčasný predseda NS SR Štefan Harabin, predsedníčka občianskoprávneho kolégia NS SR Jana Bajánková a predsedníčka senátu správneho kolégia NS SR Zuzana Ďurišová.

V rovnaký deň bola opakovaná voľba, do ktorej postúpil Harabin a Bajánková, ale nezískali potrebný počet hlasov na zvolenie. Harabin ako predseda rady musel vypísať novú voľbu do 120 dní od opakovanej neúspešnej voľby, v ktorej už nesmú kandidovať neúspešní uchádzači z predchádzajúcej voľby. Okrem toho však musel splniť zákonnú podmienku, že voľbu vyhlási najneskôr 45 dní pred jej konaním.

V novej voľbe Harabin kandidovať nemôže, mohol by ísť až do prípadného tretieho alebo neskoršieho kola volieb, ale či tak urobí, v pondelok nepovedal. „Veď to je hypotetická otázka, čo keď bude niekto zvolený, tak o čo sa budem uchádzať?“ hovoril Harabin.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej KiskaJana BajánkováŠtefan HarabinTomáš Borec
Firmy a inštitúcie NS Najvyšší súd SR