Obrazom: Bratislavskú stanicu zbavili zápachu a ton odpadu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Dobrovoľníci upratovali pred bratislavskou hlavnou stanicou
Zamestnanci spoločnosti A. R. K. technické služby a dobrovoľníci upratujú okolie Hlavnej železničnej stanice v rámci projektu Spolu pre čistú stanicu. Bratislava, 21. jún 2014. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 21. júna (WEBNOVINY) – Pracovníci súkromnej spoločnosti spolu s dobrovoľníkmi sa v sobotu pustili do upratovania bratislavskej Hlavnej stanice. Od rána vyzbierali približne 19 ton odpadu a predstaničný priestor vystriekali dezinfekčným roztokom. Agentúru SITA o tom informoval hovorca mesta Bratislavy Stanislav Ščepán.

Do čistenia okolia Hlavnej stanice sa pustilo 30 pracovníkov spoločnosti A.R.K. technické služby a 20 dobrovoľníkov. Spoločne zbierali odpadky, vytrhávali burinu, orezávali kríky či odstraňovali náletovú zeleň.

Upratovacia čata sa pustila aj do odstraňovania starých plagátov pod celým prístreškom pri autobusových zastávkach. Spod pergoly pri Hlavnej stanici tak zmizli niekoľkoročné nánosy starých reklamných plagátov.

Obrazom: Veľké upratovanie pred Hlavnou stanicou

Upratovacia čata zbavovala stanicu zápachu

Okrem iného pracovníci spolu s dobrovoľníkmi ponatierali stĺpiky i múrik pri stanici a jej okolie zbavovali zápachu. Ako dodal Ščepán, na priestor okolo stanice počas dňa vystriekali približne deväť kubíkov dezinfekčnej zmesi.

Dnešné upratovanie okolia Hlavnej stanice by nemuselo byť posledným. Podľa Ščepána primátor Milan Ftáčnik už rokoval s upratovacou firmou a s podobnými akciami chcú pokračovať aj v lete. Ako dodal, priestor okolo Hlavnej stanice denne monitoruje a kontroluje spoločnosť A.R.K. technické služby.

Hlavná stanica v Bratislave je už dlho tŕňom v oku obyvateľov mesta, dlhé roky sa už pritom hovorí o jej rekonštrukcii. O obnovu predstaničného priestoru sa má postarať spoločnosť Transprojekt, ktorá by tu mala do konca roka 2016 vybudovať podzemnú električku, cesty a infraštruktúru.

Mesto od projektu odstúpiť nemôže

Opraviť by za plnej prevádzky mali aj budovu Hlavnej stanice. Spoločnosť zatiaľ zháňa stavebné povolenia, Transprojekt však už avizoval, že stavať by mohli začať na jeseň tohto roka. O projekte sa už hovorí veľa rokov, viacerí však pochybujú o jeho reálnosti. Takéto pochybnosti v minulosti mali aj bratislavskí mestskí poslanci, ktorí mali pocit, že investor s projektom nehýbe a stojí na mieste. Vypracovať si dali aj viacero analýz. Jeden z posudkov hovorí o tom, že aby investor termín stihol, musel by začať už tento mesiac. Transprojekt tvrdí, že stačí na jeseň, všetko však záleží od vydávaní stavebných povolení.

Mesto uvažovalo v minulosti aj o odstúpení od zmluvy, ktorú s investorom uzavrelo ešte bývalé vedenie mesta na čele s vtedajším primátorom Andrejom Ďurkovským. Aj na to si dali vypracovať právnu analýzu. Podľa nej v súčasnosti mesto od projektu jednostranne odstúpiť nemôže, investor totiž záväzky podľa uzavretej zmluvy plní. Prvú časť kúpnej ceny investor zaplatil a termín odovzdania dokončenej a skolaudovanej stavby ešte nevypršal. V prípade jednostranného rozviazania zmluvy by mohol mestu hroziť zo strany investora súd.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Milan Ftáčnik
Firmy a inštitúcie Hlavná stanica v Bratislave