Fico: Kiska nemôže odmietnuť kandidátov na ústavných sudcov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Fico, Kiska
Premiér Robert Fico (vľavo) si myslí, že prezident Anderj Kiska nemá právo odmietnuť kandidátov na ústavných sudcov, ktorých zvolil parlament. Foto: SITA/Milan Krupčík

BRATISLAVA 21. júna (WEBNOVINY) – Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) si myslí, že prezident nemá právo odmietnuť kandidátov na ústavných sudcov, ktorých zvolil parlament.

Národná rada schválila šiestich kandidátov, z ktorých by hlava štátu mala vybrať troch a vymenovať ich za ústavných sudcov. „Nedomnievam sa, že by v tomto okamihu mal prezident právo odmietnuť kandidáta, má dnes presne podľa ústavy zvolených šiestich kandidátov, z ktorých by mal vybrať troch,“ vyhlásil Fico v RTVS na Rádiu Slovensko v relácii Sobotné dialógy.

Podľa premiéra nie je pravda, že by sa prípad nevymenovania parlamentom zvoleného Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora absolútne vzťahoval aj na sudcov ústavného súdu. „Nie je pravda, že by sa výklad príslušného článku ohľadom generálneho prokurátora absolútne vzťahoval aj na sudcov ústavného súdu, lebo ustanovenie o menovaní a odvolávaní sudcov ústavného súdu je v inej časti ústavy, ako je článok ohľadne generálneho prokurátora,“ uviedol premiér.

Podľa predsedu vlády národná rada pri voľbe kandidátov na sudcov ústavného súdu urobila všetko podľa ústavy. „Ak bude chcieť prezident postupovať striktne podľa ústavy, z týchto šiestich by mal vybrať troch sudcov,“ povedal Fico pre RTVS.

Premiér zároveň dodal, že urobí všetko pre to, aby spolupráca medzi súčasným prezidentom Andrejom Kiskom a predsedom vlády bola veľmi dobrá. „Dohodli sme sa na pravidelných konzultáciách na mesačnej báze, kde budeme hovoriť o legislatívnom procese, pretože nemám záujem ja osobne, aby sme zbytočne dvakrát, trikrát hlasovali o zákone,“ povedal Fico s tým, že prezident predsa môže využiť pri zákonoch právo veta.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej KiskaRobert Fico
Firmy a inštitúcie Ústavný súd SR