Tohtoročný Dúhový PRIDE pozýva všetky typy rodín

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Homosexuál, pride
Foto: ilustračné SITA/Marián Peiger.

BRATISLAVA 23. júna (WEBNOVINY) – Dúhový PRIDE Bratislava 2014, ktorý bude tento rok v sobotu 28. júna, pozýva na pochod všetky typy rodín. Tohtoročným mottom je „Poď von s rodinou“, čím organizátori reagujú na zmenu Ústavy SR, ktorá bude podľa nich už čoskoro privilegovať len jeden typ zloženia rodiny.

Agentúru SITA informovala hovorkyňa a riaditeľka pochodu Romana Schlesinger. „Dúhový PRIDE pozýva nielen rodiny LGBTI ľudí, ale aj rodiny slobodných matiek, otcov, rodiny nezosobášených heterosexuálnych párov, no tiež tie, ktoré spĺňajú privilegovanú charakteristiku, no nesúhlasia s vývojom v našej spoločnosti,“ poznamenala. PRIDE sa chce podľa jej slov tento rok stať podujatím pre všetkých, ktorí veria v rodinu ako pevné zoskupenie ľudí, ktorí zdieľajú lásku, porozumenie, vzájomnú starostlivosť, úctu a to všetko bez ohľadu na sexuálnu orientáciu a rodovú identitu.

Obrazom: Dúhový PRIDE Bratislava 2013

Týždeň sprievodných podujatí

Pochodu predchádza tradičný Týždeň sprievodných podujatí, ten vyvrcholí samotným PRIDE-om za zrovnoprávnenie LGBTI ľudí v sobotu o 13:00 na bratislavskom Hviezdoslavovom námestí. Tento týždeň ponúkne rôzne formy spoločenských podujatí, ktoré budú určené pre širokú verejnosť, ale aj pre LGBTI komunitu.

V pondelok organizátori záujemcov pozývajú na tzv. „SpeedMentoring“, ktorý ponúkne krátke stretnutia s ľuďmi z biznisu. Tí poradia, ako ďalej v kariére. Na večer je pripravená grill party. Utorok 24. jún zas prinesie simulovanú debatu na tému adopcie detí LGBTI ľuďmi. Záujemcov tiež pobaví premietanie filmu či divadelná hra. Kompletný program s časmi a miestami konania sprievodných akcií sa nachádza na stránke www.duhovypride.sk.

Podujatie podporia osobnosti

V rámci podujatia vystúpia v sobotu 28. júna na pódiu viaceré slovenské i zahraničné osobnosti. Dúhový PRIDE príde podporiť primátor mesta Bratislava Milan Ftáčnik, verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová, štátna tajomníčka rezortu spravodlivosti Monika Jankovská či europoslankyňa Ulrike Lunaček a spisovateľ Michal Hvorecký. Všetci títo ľudia sa podľa Schlesinger stotožňujú s hodnotami otvorenej spoločnosti bez legislatívnej či spoločenskej diskriminácie. O spríjemnenie v podobe hudby sa postarajú napríklad skupiny Dreamfield či King Shaolin. Na oficiálnej afterparty po podujatí v bratislavskom NuSpirit Clube sa okrem dj-ov predstavia i viacerí stand-up komici.

Dúhový PRIDE Bratislava 2014 je slovenským pochodom za zrovnoprávnenie gejov, lesieb, bisexuálnych a transrodových ľudí. Jeho cieľom je dosiahnuť plnohodnotný rodinný život pre LGBTI ľudí a ich rodiny, upozorniť na existenciu problémov a chýbajúce práva týchto ľudí. Pochod má tiež za cieľ dosiahnuť systémové a štátom podporované odstraňovanie všetkých foriem diskriminácie a spoločenskej stigmatizácie, ktoré zažívajú LGBTI ľudia v každodennom živote. V neposlednom rade, jedným z jeho cieľov je aj spoločenská oslava hrdosti LGBTI komunity. Pochod organizujú občianske združenia Queer Leaders Forum, Iniciatíva Inakosť, divadlo NoMantinels a združenie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jana DubovcováMichal HvoreckýMilan FtáčnikMonika JankovskáRomana Schlesinger