Rómovia v osade dostali toalety, nepovažujú ich za prínos

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Na byty pre Rómov dostanú Letanovce ďalšie peniaze
Rómska osada Letanovský mlyn v lokalite Strelník počas obhliadky nových nájomných bytov pre obyvateľov rómskej osady, ktorej sa zúčastnili poslanci parlamentného výboru, splnomocnenec vlády pre rómske komunity a starosta obce Letanovce. Foto: SITA/Rastislav Ovšonka

SAČUROV 23. júna (WEBNOVINY) – V rómskej osade v Sačurove v okrese Vranov nad Topľou v pondelok oficiálne odovzdali do užívania práčovňu a suché prenosné toalety. Ide o projekt za 19-tisíc eur, financovaný z dotačnej schémy splnomocnenca vlády pre rómske komunity.

Starosta obce Peter Barát uviedol, že sociálne zariadenia nainštalovali na podnet Regionálneho úradu verejného zdravotníctva vo Vranove nad Topľou, ktorý niekoľkokrát po sebe vydal stanovisko, v ktorom konštatuje znečistenie pitnej vode v osade a nedostatočnú hygienickú vybavenosť osady.

Za vypranie desať kilogramov bielizne zaplatia jedno euro

Komunitné centrum je v obci, ďaleko od osady, preto práčovňu umiestnili v obecnej budove, v ktorej bola v minulosti rómska materská škola a dnes tu sídli policajná stanica. Obec tu z peňazí na projekt kúpila päť poloprofesionálnych pračiek, interiérové stojany na sušenie bielizne, žehličky a dosky na žehlenie.

Práčky bude obsluhovať pracovníčka cez projekt menších obecných služieb. Za desať kilogramov bielizne a šiat (kapacita jednej práčky) zaplatí záujemca symbolické jedno euro. Zamestnankyňa obecného úradu bielizeň prevezme, vyperie, vysuší a podľa potreby aj vyžehlí. Starosta uviedol, že tieto služby chcú poskytovať denne od 8:00 do 12:00. Pokiaľ budú iné požiadavky, vedia sa časovo prispôsobiť záujmu Rómov.

O čistotu prenosných WC sa budú starať Rómovia

Z projektu obec kúpila aj sedem suchých prenosných WC, dva z nich budú používať na spoločenské podujatia. Päť postavili oproti bytovkám v osade.

O ich čistotu sa budú starať samotní Rómovia. V Sačurove žije 2 230 obyvateľov, z toho v osade okolo 650 Rómov. Osadu tvoria dve staré bytovky a približne 40 chatrčí.

Romovia
Foto: SITA/AP

Najväčším problémom osady je pitná voda. Je tu jedna studňa, ktorá často nespĺňa hygienické podmienky. V osade sú asi tri drevené latríny, ktoré si miestni postavili svojpomocne. Ostatní chodia na potrebu von alebo priamo do potoka. Starosta potvrdil, že v tomto roku už mali v osade mumps, svrab a rôzne zažívacie problémy.

V Sačurove si bol v pondelok využitie dotačných peňazí pozrieť splnomocnenec vlády pre rómske komunity Peter Pollák. Rómovia ho neprivítali s nadšením. Záchody nepovažujú za prínos pre osadu. Žiadali od neho peniaze na výstavbu domov.

Podľa splnomocnenca pre rómske komunity je toto začiatok

Pollák uviedol, že s obcou spolupracujú už dlhšie. Pracuje tu policajný špecialista, chystajú tu zaviesť rómske občianske hliadky. Splnomocnenec verí, že osadníci sa naučia používať WC a investíciu nepovažuje za zbytočnú. Jej cieľom bolo predchádzať epidémiám.

„Toto je začiatok riešenia problému. Budeme sa snažiť aspoň tým zodpovedným Rómov v osade, ktorí chcú zmeniť svoj život, ponúknuť lepšiu budúcnosť,” povedal Pollák. Mali by si zarobiť na verejno-prospešných prácach. Svojím správaním budú vzorom pre ostatným – aby deti z osady chodili do školy čisté, aby sa aj v tých najhorších podmienkach života začalo niečo meniť pozitívnym smerom.

V obci začali aj s prípravou komunitného centra z obecných peňazí. Budova je situovaná v obci, priestory chcú využívať na mimoškolské aktivity s deťmi a na vzdelávacie kurzy pre dospelých.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Peter Pollák