Kiska sa stretol s piatimi kandidátmi na ústavných sudcov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Pracovný výjazd prezidenta Andreja Kisku v Banskej Bystrici a v Košici
Prezident SR Andrej Kiska počas výjazdu do regionálneho pracoviska KP SR v Košiciach. Košice, 20. jún 2014. Foto: SITA/Ivan Fleischer

BRATISLAVA 25. júna (WEBNOVINY) – Piati zo šiestich kandidátov na sudcov ústavného súdu zvolení parlamentom v stredu prišli na stretnutie s poradným výborom prezidenta Andreja Kisku, ktorý má pre hlavu štátu posúdiť vhodnosť kandidátov. Na stretnutí bol osobne aj prezident Kiska. „Hlavným bodom programu boli osobné pohovory s kandidátmi na sudcov Ústavného súdu SR,“ informoval poradca prezidenta Rado Baťo. Zo šestice kandidátov by mal prezident vybrať a menovať troch ústavných sudcov.

Prezidentská kancelária nespresnila, ktorý kandidát na stretnutie neprišiel. Podľa informácií agentúry SITA to bol predseda Krajského súdu v Košiciach Imrich Volkai. V jeho kancelárii povedali, že v stredu má dovolenku. S poradným výborom sa stretlo zvyšných päť kandidátov, ktorých parlament zvolil, teda Jana Baricová, Ján Bernát, Miroslav Duriš, Eva Fulcova a Juraj Sopoliga. Funkčné obdobie trom súčasným sudcom ÚS SR Jánovi Auxtovi, Jurajovi Horváthovi a Jánovi Lubymu, ktorých majú noví sudcovia nahradiť, sa skončí 4. júla.

Osobnosti na čelo súdu

Ústavný súd si podľa prezidenta Kisku vyžaduje, aby sa jeho sudcami stali len skutočné a všeobecne uznávané osobnosti v oblasti práva. Posúdiť predpoklady kandidátov na výkon funkcie ústavného sudcu je podľa neho práca pre nezávislých odborníkov. Preto minulý týždeň prezident rozhodol o ustanovení poradného výboru, ktorý mu odporúčania predloží do konca mesiaca. Bude to len poradný hlas, kompetencia vymenovať ústavných sudcov zostáva prezidentovi, zdôraznil po ustanovení výboru Kiska.

Výboru nezávislých osobností predsedá expert na ústavné právo a vysokoškolský profesor Ján Klučka, členmi sú predsedníčka senátu NS SR Zuzana Ďurišová, bývalý sudca ústavného súdu a dnes krajský sudca Juraj Babjak, expert na ústavné právo a vedecký pracovník SAV Jozef Vozár a advokát a skúsený poradca ústavného súdu Alexander Fuchs. „Poradný výbor som zostavil zo skúsených a rešpektovaných autorít na poli práva,“ dodal prezident Kiska.

Spor o právo prezidenta odmietnuť kandidátov

Vláda prostredníctvom ministra spravodlivosti Tomáša Boreca predčasom požiadala o vyjadrenie k téme menovania ústavných sudcov Benátsku komisiu (Európsku komisiu pre demokraciu prostredníctvom práva). Borec sa jej pýtal, či novozvolený prezident môže odmietnuť všetkých navrhnutých kandidátov a požiadať Národnú radu Slovenskej republiky o predloženie nových návrhov. „Novozvolený prezident nemá podľa Ústavy Slovenskej republiky právomoc odmietnuť všetkých navrhnutých kandidátov a požiadať národnú radu o predloženie nového zoznamu,“ znela odpoveď Benátskej komisie, ktorú zverejnil Ústavný súd SR. Komisia teda vylučuje možnosť odmietnutia zoznamu kandidátov ako

Aj predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) si myslí, že prezident nemá právo odmietnuť kandidátov na ústavných sudcov, ktorých zvolil parlament. Odborník na ústavné právo Marián Giba z Právnickej fakulty Univerzity Komenského vidí možnosť, že by prezident mohol celý zoznam alebo niektoré mená v ňom odmietnuť a požiadať parlament o predloženie nových kandidátov. „Je tu možný rôzny výklad, nie je to jednoznačne dané. Keď beriem do úvahy text ústavy aj výklady ústavného súdu, tak mi to vychádza tak, že by sa súčasný prezident skutočne mohol pokúsiť o taký krok, že odmietne napríklad všetkých alebo, povedzme, vymenuje jedného a na tie zvyšné dve miesta si vyžiada ďalších štyroch kandidátov,“ uviedol Giba.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej KiskaJuraj BabjakMiroslav DurišRobert Fico
Firmy a inštitúcie Ústavný súd SR