Opilcov na cestách pribúda, polícia spúšťa veľkú akciu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Polícia, kontrola
Foto: SITA/Ľudovít Vaniher

BRATISLAVA 26. júna (WEBNOVINY) – Všetky zložky polície sa od štvrtka do nedele zapoja do celoslovenskej policajnej akcie. Na tlačovej besede to oznámil policajný prezident Tibor Gašpar a policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

Dôraz budú klásť na dopravu

„Chceli sme práve v týchto štyroch dňoch dať dôraz na to, aby sa koniec školského roka niesol v znamení pokoja, či na cestách alebo všeobecne. A aby počas soboty a nedele ako nárazového víkendu pri presunoch občanov bol zvýšený dohľad nad ich bezpečnosťou a ich majetkom,“ povedal Gašpar.

Do akcie sa zapoja okrem dopravákov aj zložky kriminálnej a poriadkovej polície. Úlohy majú podľa Gašpara aj pre železničnú a hraničnú políciu. „Špecifických úloh pre každú službu je dosť,“ dodal policajný šéf s tým, že najväčší dôraz budú naďalej klásť na dopravu.

Opilcov za volantom pribúda

Vedenie polície ukázalo novinárom najnovšie štatistiky z dopravy. V pondelok 9. júna, po mimoriadne tragickom víkende na cestách, avizoval Gašpar viac policajných hliadok a mimoriadne opatrenia. Napriek tomu od 9. júna do 22. júna policajti odhalili alkohol u 1 151 vodičov, pričom 614 z nich nafúkalo viac ako jedno promile. Za celý máj zistili alkohol nad jedno promile v 411 prípadoch.

Policajný viceprezident Ábel nárast vysvetľuje aj tým, že policajti vytvorili posledné dni hustejšiu sieť hliadok, ktoré tak odhalili aj viac napitých vodičov. Vedenie polície však priznáva, že zavedenie trestného činu pri jazde s viac ako jedným promile veľmi nepomohlo. Gašpar navrhuje celospoločenskú diskusiu o trestoch za takýto delikt. „Som zástancom toho, aby sme pouvažovali aj o iných typoch trestov, napríklad verejné práce, kde by verejnosť priestupcu videla, by mohli mať výchovný význam,“ podotkol.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ľubomír ÁbelTibor Gašpar
Firmy a inštitúcie PZ Policajný zbor SR