Dizajnérske drogy sú nový fenomén, skúsili ich už aj Slováci

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Drogy
ilustračné foto Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 27. júna (WEBNOVINY) – Novodobým fenoménom na drogovej scéne sú nové psychoaktívne látky nazývané tiež dizajnérske drogy.

„Sú to látky, ktoré napodobňujú svojimi účinkami nelegálne drogy,“ uviedla na tlačovej besede Eleonóra Kara z oddelenia protidrogovej stratégie a prevencie Ministerstva zdravotníctva SR. Problémom je, že tieto látky nie sú kontrolované medzinárodnými dohovormi.

Rastlinný aj syntetický pôvod

Európsky systém včasného varovania monitoruje momentálne vyše 350 dizajnérskych drog. Dve tretiny z nich identifikovali len za posledné štyri roky a takmer štvrtinu nahlásili prvýkrát vlani.

„Dizajnérske drogy môžu byť rastlinného pôvodu aj syntetické,“ vysvetlila Kara. Patria sem napríklad fenetylamíny (stimulanty), tryptamíny (psychoaktívne halucinogény), katinóny (imitujú kokaín) či piperazíny (imitujú účinky extázy). Od roku 2005 do nášho národného systému včasného varovania nahlásili viac ako 250 prípadov zachytenia dizajnérskych drog.

Vlani u nás identifikovali 12 takýchto látok. Eurobarometer z roku 2011 odhalil, že 3,1 percenta mladých Slovákov už vyskúšalo tieto látky. Predávajú sa najmä cez internet. Najdostupnejšou je Salvia divinorum. Európska komisia navrhla tento mesiac Rade EÚ, aby boli do zoznamu kontrolovaných látok zaradené ďalšie štyri dizajnérske drogy.

Najviac drog je na maďarských hraniciach

Na Slovensku rastie obchodovanie s novými psychoaktívnymi látkami, pričom najviac zachytených látok evidujú policajti v prihraničnom území s Maďarskom.

„Tieto látky sú veľmi podobné až totožné s látkami, ktoré sú zakázané. No keďže nie sú v zoznamoch, nie je možné ich z trestnoprávneho hľadiska postihnúť,“ hovorí riaditeľ Národnej protidrogovej jednotky Marian Geleta. V drogovom biznise stále dominuje marihuana, nasleduje metamfetamín a na treťom mieste sú už spomínané dizajnérske drogy.

Dizajnérske drogy sa objavujú nepredvítateľne a policajným expertom v laboratóriách trvá aj niekoľko mesiacov, kým zistia, o akú novú látku ide. Pôvodných drog, ktoré sú zakázané, existuje okolo 300.

„Týchto nových látok je už teraz viac ako klasických drog,“ upozorňuje Andrej Bolf z oddelenia chémie a toxikológie Kriminalisticko-expertízneho ústavu Policajného zboru. Podľa jeho slov sa zlepšuje syntéza týchto látok. „Ľudia cielene menia štruktúru látky, napríklad metamfetamínu, ktorý je u nás druhý najobľúbenejší a malou modifikáciou jeho štruktúry dosiahnu látku, u ktorej sa predpokladá, že má podobný účinok a predáva sa. Tým pádom prestáva byť kontrolovaná,“ vysvetlil Bolf.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia