Školáci si prevzali vysvedčenia, Čaplovič hodnotí rok kladne

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
vysvedčenie
Foto: ilustračné, SITA/Peter Hudec.

BRATISLAVA 27. júna (WEBNOVINY) – Dohromady 691-tisíc žiakov si z rúk svojich triednych učiteľov v piatok prebralo koncoročné vysvedčenie. Z toho bolo zhruba 427-tisíc žiakov základných škôl, 230-tisíc stredoškolákov a viac ako 34-tisíc žiakov špeciálnych škôl. Školský rok slávnostne ukončili v 2159 základných, 706 stredných školách a 366 špeciálnych školách.

V Bratislave rozdajú viac ako osemnásťtisíc vysvedčení

V školách, ktoré patria do zriaďovateľskej pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja, v piatok dostalo vysvedčenie viac ako 18-tisíc žiakov.

Bratislavský kraj je pritom zriaďovateľom 57 škôl, ktoré spolu navštevuje 18 621 žiakov. Informovala o tom tlačová tajomníčka Bratislavského kraja Veronika Bauchová. Práve pre žiakov stredných škôl schválilo pred týždňom krajské zastupiteľstvo aktualizáciu Regionálnej stratégie výchovy a vzdelávania v stredných školách.

„Jej cieľom je aj zachovanie proporcionálneho pomeru všeobecného a odborného vzdelávania, ktorý je dnes 1:3 v prospech odborného vzdelávania,“ informovala Bauchová a dodala, že kraj každoročne prezentuje stredné školy na akcii Deň župných škôl či organizuje semináre a finančne motivuje riaditeľov škôl.

Koncom marca odovzdal predseda Bratislavského kraja Pavol Frešo učiteľom aj prvé dva učiteľské byty, ktoré kraj vybudoval v internáte na Saratovskej ulici.

Bratislavský kraj bude mať v budúcom školskom roku 2014/2015 vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti 57 stredných škôl, z toho 36 stredných odborných škôl, dve jazykové školy, 14 gymnázií, dve konzervatóriá a tri spojené školy.

Čaplovič sa lúčil s deťmi, ale nie s funkciou

Caplovic
Foto: SITA/Marián Peiger

Minister školstva Dušan Čaplovič v piatok popoludní odovzdal vysvedčenia deťom z Materskej školy v obci Lehota v Nitrianskom okrese. V miestnom kultúrnom dome sa uskutočnila slávnosť pri príležitosti ich odchodu z MŠ a pred nástupom na základnú školu.

Dvadsaťštyri škôlkarov dostalo z rúk ministra školstva absolventské vysvedčenie žiakov predprimárneho vzdelávania. „Je to veľmi pekný a originály zvyk, ktorý tu majú, že sa takto lúčia s deťmi zo škôlky, a je to aj inšpirácia pre iných, aby si ich deti odchod zo škôlky pamätali tak ako možno neskôr imatrikuláciu či promóciu,“ povedal minister školstva Dušan Čaplovič pred samotným odovzdávaním vysvedčení, ktoré v obci organizujú už niekoľko rokov.

Na otázku, či sa lúči aj so svojou funkciou, odpovedal, že o svojom odvolávaní vie len z médií. „Na sobotňajšom sneme strany Smer-SD sa budú riešiť iné veci a nie moje odvolávanie, ale osobne nemám informácie, že by ma chcel premiér odvolať, dozvedel som sa to iba z médií. Myslím, že som urobil za dva roky dosť a ešte dva roky práce ma čakajú,“ dodal Čaplovič.

Potom už nasledovala slávnosť. Deti, oblečené v talároch s typickými promočnými pokrývkami hlavy za zvukov hudby prešli stredom sály a vystúpili na pódium s vážnosťou, aká patrí k podobnému aktu. Rodičia a starí rodičia sa neubránili slzám dojatia. Riaditeľka materskej školy Beáta Chlebcová sa s nimi tiež lúčila so slzami v očiach. „Už tridsať rokov, čo tu pôsobím, sa zmierujeme s tým, že od nás deti odchádzajú. Ale stále máme v škôlke vyše šesťdesiat detí, čo nás teší a nezostáva nám nič iné, len vám držať palce, aby sa vám darilo aj v základnej škole a v celom vašom živote,“ povedala na záver.

Minister ďakuje učiteľom

Minister školstva Dušan Čaplovič si myslí, že tento rok bol obdobím pozitívnych zmien. „V mnohých školách sme zriadili laboratória na výučbu prírodovedných predmetov. Žiaci získali kvalitný digitálny obsah. Do škôl prichádzajú tablety a interaktívne tabule. Samozrejme, s týmito opatreniami súvisia aj niektoré legislatívne úpravy. Som presvedčený, že každý náš krok v tomto školskom roku sledoval kľúčové kritérium, ktorým je – pre rezort školstva, ale i pre učiteľov, rodičov a žiakov – kvalita,“ hovorí šéf rezortu školstva.

„Rád by som poďakoval učiteľom za to, že aj v tomto školskom roku odovzdávali múdrosť a šírili vzdelanie, a to v rámci výučby, ako aj pri mnohých mimoškolských aktivitách. Som presvedčený, že poďakovať treba aj rodičom, ktorí vedia, že motivácia k vzdelávaniu patrí medzi priority každej rodiny,“ konštatoval šéf rezortu školstva.

Školáci sa vrátia do lavíc 2. septembra

Pri príležitosti ukončenia školského roka v piatok 27. júna o 15:30 minister školstva navštívi Materskú školu v Lehote v okrese Nitra.

Budúcim prvákom slávnostne odovzdá osvedčenia o absolvovaní predprimárneho vzdelávania a symbolicky sa tak spolu s nimi rozlúči s materskou školou. Do prvého ročníka základnej školy by malo v budúcom školskom roku nastúpiť celkovo 54 174 prvákov.

Žiakov čakajú dva mesiace letných prázdnin, do školských lavíc sa vrátia opäť v utorok 2. septembra.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Dušan ČaplovičPavol Frešo
Firmy a inštitúcie MŠVVaŠ Ministerstvo školstva vedy výskumu a športu SR