Bratislava dostane nové električky, s peniazmi pomôže Únia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Elektricka
Foto: SITA/Tomáš Benedikovič

BRATISLAVA 26. júna (WEBNOVINY) – Európska komisia schválila investíciu 61,4 milióna eur z Regionálneho fondu, ktorá je určená na nákup 30 nových električiek pre hlavné mesto.

Nové električky budú jazdiť na existujúcich trasách ako aj na novej trase do bratislavskej Petržalky. Rozšírený systém električkovej siete pritom pomôže znížiť počet autobusov a áut a prispeje tak k zlepšeniu kvality životného prostredia v meste. Informovala o tom Ingrid Ludviková z tlačového oddelenia Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

Sľubujú kvalitnejšie cestovanie pre ľudí

Projekt je súčasťou strategického programu rozvoja Dopravného podniku Bratislava, ako aj plánov mesta Bratislavy. V rámci projektu zakúpia 15 jednosmerných a 15 obojsmerných električiek pre mestskú hromadnú dopravu v Bratislave.

„Tento projekt je dobrým príkladom ako investície v rámci regionálnej politiky môžu prispieť k zlepšeniu kvality života obyvateľov aj na Slovensku. Tento projekt zaistí kvalitnejšiu verejnú dopravu ako aj bezpečnejšie, udržateľné a ekologické podmienky cestovania. To všetko prispeje k lepšej kvalite mestského života. Projekt prispeje aj k zvýšeniu konkurencieschopnosti a k celkovému posilneniu hospodárstva v hlavnom meste Slovenska a rovnako napomôže krajine spĺňať ciele v oblasti klímy,“ povedal európsky komisár pre regionálnu politiku Johannes Hahn, ktorý investíciu odobril.

Investície z európskych programov

Investícia je z programu Doprava, prioritná os Integrovaný dopravný systém, koľajové vozidlá a infraštruktúra. Európska únia prispeje 61,4 milióna eur z Kohézneho fondu, z celkových nákladov 76 miliónov eur. Rozhodnutie o spolufinancovaní tohto projektu je súčasťou programového obdobia 2007-2013, v ktorom Slovensku na Kohéznu politiku pridelili okolo 11,7 miliardy eur. V programovom období 2014-2020 dostane Slovensko približne 14 miliárd eur.

Generálny riaditeľ a predseda predstavenstva Dopravného podniku Bratislava Ľubomír Belfi ešte v marci tohto roka informoval, že na trať by sa v tomto roku mala dostať prvá z tridsiatky jednosmerných a obojsmerných električiek, ktoré spolu s trolejbusmi dopravný podnik obstarával. Podľa Belfiho prvá električka by sa v Bratislave mohla objaviť v septembri alebo októbri toho roka, čaká ju však testovanie. Električka by mala začať jazdiť na trati až na jar budúceho roka.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Johannes HahnĽubomír Belfi