Situácia je hrozná, zhodnotil stav armády exminister Galko

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ľubomír Galko
Podpredseda SaS Ľubomír Galko Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 27. júna (WEBNOVINY) – Vojaci v roku 2013 podľa poslanca Národnej rady SR za SaS Ľubomíra Galka menej cvičili, menej jazdili, menej strieľali, piloti menej lietali, bolo menej peňazí na nákup uniforiem a nákup munície, pretože vojakom vzali peniaze na rekonštrukciu a výstavbu futbalových štadiónov. „To je tak hrozné, že je to až neuveriteľné. Ako bývalému ministrovi na rezorte obrany sa mi také informácie počúvajú veľmi ťažko a je to veľmi smutné,“ povedal dnes novinárom Galko.

Peniaze na výstavbu štadiónov

Podľa návrhu štátneho záverečného účtu ministerstva obrany za rok 2013, ktorý vo štvrtok prerokoval brannobezpečnostný výbor, rezortu obrany viazali na modernizáciu a výstavbu futbalových štadiónov viac ako jeden milión eur.

Galko zdôraznil, že rovnako ako v roku 2012 sa aj v roku 2013 „šialene“ navýšil rozpočet Vojenského spravodajstva. „V roku 2013 vyčerpalo Vojenské spravodajstvo toľko peňazí, že Slovenská informačná služba môže len tíško závidieť a môže sedieť v kúte,“ konštatoval exminister obrany.

Poslanec za SaS zároveň ministrovi obrany Martinovi Glváčovi vyčítal, že do kapitoly na modernizáciu obrany sa započítali aj investície ako nákup traktorov, rekonštrukcia lodenice v Liptovskom Mikuláši, majetkovo-právne vysporiadanie pozemkov v Sliači a Považskej Bystrici, či rekonštrukcia priestorov a budov, v ktorých sa nachádzajú informačné systémy. Galko upozornil, že na tieto položky išli sumy rádovo v státisícoch eur, naopak, na reálnu modernizáciu obrany, ako nákup bojových vozidiel pechoty, nákup ľahkých obrnených vozidiel či rádiolokátora dal rezort obrany iba rádovo desiatky tisíc eur.

Glváč zoznam nákupov neukázal

Exminister obrany sa domnieva, že Glváč tak kamufluje svoj záväzok zvýšiť prostriedky na modernizáciu ozbrojených síl zo 7,8 percenta na 15,31 percenta z celého rozpočtu rezortu obrany. Od rezortu obrany Galko chcel, aby brannobezpečnostnému výboru ukázal zoznam modernizačných nákupov od roku 2006 do roku 2013. Glváč to podľa neho odmietol s tým, že nákupy kontrolovalo NATO. „NATO s prepáčením skontroluje trt makový a nie to, že či rekonštrukcia lodenice alebo výkup pozemkov sú zaradené v správnom chlieviku. Na to sme tu my, členovia brannobezpečnostného výboru,“ poznamenal Galko.

Na jeseň Galko s poslancom OĽaNO Richardom Vašečkom do parlamentu predloží novelu zákona, aby bol rozpočet rezortu obrany verejný a nie tajný, ako je to dnes. „Aby aj verejnosť a médiá mohli kontrolovať, ako sa hospodári na rezorte obrany pod pseudomanažérmi strany Smer,“ uzavrel Galko.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ľubomír GalkoMartin Glváč
Firmy a inštitúcie Ozbrojené sily Slovenskej republiky