Údajné tunelovanie bratislavských vodární trápi poslancov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bratislavu v horúčavach schladí cisterna s pitnou vodou
Cisternu s pitnou vodou umiestnili na Hlavnom námestí v Bratislave. Magistrát reaguje na vysoké teploty a má pomôcť obyvateľom a návštevníkom Bratislavy, aby dodržiavali pitný režim. Bratislava, 10. jún 2014. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 27. júna (WEBNOVINY) – Údajné tunelovanie v Bratislavskej vodárenskej spoločnosti vo štvrtok večer spôsobilo v bratislavskom mestskom zastupiteľstve rozruch.

Podozrivé pridelenie zákazky na informačný systém pre BVS prišiel poslancom vysvetľovať jeden z členov predstavenstva bratislavských vodární.

Poslancov zrejme nepresvedčil, po dlhej diskusii sa v kuloároch začalo hovoriť o výmene súčasného predstavenstva vodární, nahradiť ich vraj chceli samotní poslanci.

Na nekalé praktiky Bratislavskú vodárenskú spoločnosť i magistrát upozornil pred niekoľkými týždňami anonym. Podozrivé pritom má byť pridelenie zákazky na skúšobnú verziu nového informačného systému pre BVS, v júni o tom informoval v spravodajstve RTVS – Rozhlas a televízia Slovenska.

Podľa informácii RTVS, verejné obstarávanie sa malo obísť prerozdelením veľkej zákazky na tri menšie, ktoré mala získať jedna súkromná firma. Magistrát ihneď požiadal o prešetrenie podnetu Dozornú radu vodární, na radnici chceli vedieť aj všetky informácie o zákazke. Ako pred časom informoval RTVS, Dozorná rada sa vtedy podnetom zaoberala, pochybenia však nezistila.

Nový informačný systém je predražený

Nový informačný systém pre bratislavské vodárne by mal stáť 8,5 milióna eur. Polovicu má financovať BVS, druhú jej dcérska spoločnosť INFRA services. Niektorým bratislavským poslancom sa však suma za nový informačný systém zdá privysoká. Vysvetlenie preto chceli počuť od člena predstavenstva BVS Milana Hutkaia.

V dlhej diskusii plnej otázok, odborných termínov i vysvetľovania potreby nového informačného systému vo vodárňach sa zrejme poslanci požadovaných odpovedí nedočkali.

Ešte pred hlasovaním o uznesení si dali krátku prestávku, po nej sa začalo šepkať o výmene predstavenstva. Súčasných členov vraj mali nahradiť mestskí poslanci.

Personálne zmeny v bratislavských vodárňach sa nakoniec vo štvrtok v noci nekonali. Poslanci prijali celkom iné uznesenie. Nad celou situáciou v BVS vyjadrili znepokojenie a požiadali primátora, aby podpisoval každú jednu faktúru bratislavských vodární, ktorá presiahne 10-tisíc eur.

Vo vedení firmy by mali byť odborníci

Ftáčnika tiež požiadali, aby v spoločnostiach BVS a INFRA services neboli vykonávané žiadne personálne zmeny v predstavenstve ani dozornej rade. K problému vo vodárňach by sa opäť mohli vrátiť vo štvrtok 3. júla. Práve vtedy totiž primátor zvolal pokračovanie júnového zastupiteľstva.

Mestský parlament sa síce počas letných prázdnin nezvykne stretávať, poslanci však počas dvojdňového rokovania (25. a 26. júna) nestihli prerokovať všetky z vyše stovky predložených bodov.

Večerné počínanie niektorých mestských poslancov sa však nepozdávalo ružinovskému starostovi Dušanovi Pekárovi (KDH). Hoci mu poslancami navrhnuté a nakoniec aj prijaté uznesenie neprekáža, nehlasoval zaň. „Prekáža mi, že kuloárne sa niektorí pripravili, že idú meniť predstavenstvo BVS,“ uviedol po rokovaní Pekár.

Ako dodal, prekáža mu, že bez prípravy a diskusie chceli vo vodárňach vymeniť odborníkov, ktorých na začiatku tohto volebného obdobia ťažko hľadali a dohadovali sa na nich, za poslancov. „A to je tragédia, že poslanci sa jednoducho chcú nanominovať a zvoliť do vedenia akciovej spoločnosti,“ uviedol Pekár s tým, že vo vedení takejto firmy musia byť odborníci.

Kresťanskí demokrati majú pritom v BVS dvoch nominantov, podľa Pekára odborníkov – jedného ekonóma a jedného vodára.

Rokovanie sa primátorovi nepozodávalo

Smerovanie večerného rokovania sa nepozdávalo ani bratislavskému primátorovi Milanovi Ftáčnikovi. Presvedčený je totiž o tom, že člena predstavenstva môžu zvoliť len na valnom zhromaždení a primátor ako zástupca akcionára tam môže hlasovať, iba ak má návrh odsúhlasený v mestskom zastupiteľstve.

„Preto som dnes požiadal poslancov, aby sme personálne veci neriešili horúcou ihlou, ale aby sme si vytvorili čas a v priebehu týždňa si našli priestor na politické rokovania a potom predložili zastupiteľstvu niečo, na čom sa zhodneme,“ povedal po rokovaní Ftáčnik.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať