Zmeny v Smere sú nejasné, Maďarič zrejme kandidovať nebude

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Smer, istoty, Fico
Zľava: Podpredseda Smer-SD Pavol Paška a predseda Smer-SD Robert Fico na pracovnom sneme strany Smer - sociálna demokracia. Košice, 10. december 2011. Foto: SITA/Ivan Fleischer

BRATISLAVA 27. júna (WEBNOVINY) – Personálne zmeny v Smere-SD nie sú ani deň pred konaním mimoriadneho kongresu jasné. Užšie vedenie strany sa nimi tento týždeň nezaoberalo. Venovalo sa len obsahovým veciam. Predseda strany Robert Fico je od štvrtkového popoludnia v Bruseli, vráti sa až v piatok večer.

Marekovi Maďaričovi, ktorý sa vzdal pred desiatimi dňami funkcie podpredsedu Smeru-SD, sa nepodarilo presadiť, aby sa stal miesto Dušana Čaploviča podpredsedom strany Juraj Blanár.

Maďarič sa preto podľa informácií agentúry SITA rozhodol, že kandidovať na podpredsednícku funkciu nebude ani on. Maďarič totiž 16. júna oznámil, že sa rozhodne o kandidatúre podľa miery a rozsahu zmien v strane.

Vo vláde končí aj Malatinský

Funkcie podpredsedu sa má vzdať v sobotu na sneme Vladimír Maňka. Maňka zostáva vedúcim slovenskej delegácie strany Smer-SD vo frakcii Socialistov a demokratov v Európskom parlamente. Nahradiť ho má štátny tajomník ministerstva financií Peter Pellegrini.

Čaplovič má podpredsedom strany naďalej zostať. V najbližších dňoch však má prísť o ministerskú funkciu v rezorte školstva. Ako minister ho má nahradiť práve Pellegrini.

Vo vláde skončí aj minister hospodárstva Tomáš Malatinský. Toho by mal nahradiť štátny tajomník tohto rezortu Pavol Pavlis. Výmeny sa dotknú aj siedmich štátnych tajomníkov. Tieto zmeny by sa mali udiať do týždňa po sneme.

Čaplovič by sa mohol stať veľvyslancom v Srbsku

V Smere-SD už riešili, čo bude Čaplovič robiť po odchode z ministerstva. V roku 2012 bol zvolený za poslanca NR SR, mal by sa teda vrátiť do NR SR.

Podľa informácií agentúry SITA sa zvažujú dve alternatívy. Prvou je, že Čaplovič bude slovenským veľvyslancom v Srbsku. V Smere-SD sa však hovorí aj o tom, že by mohol byť podpredsedom NR SR.

Smer-SD má dnes dvoch podpredsedov parlamentu Janu Laššákovú a Renátu Zmajkovičovú. Ak by sa stal Čaplovič podpredsedom NR SR, jedna z nich by vo funkcii skončila.

Laššáková má po mimoriadnom sneme skončiť ako banskobystrická krajská šéfka strany. Okrem podpredsedníčky parlamentu je aj predsedníčkou poslaneckého klubu Smer-SD. Podľa informácií agentúry SITA by mala byť jediným krajským predsedom, ktorý príde o funkciu.

Po sneme by malo dôjsť aj k jedenástim zmenám okresných predsedov. Hovorí sa napríklad o okresnom šéfovi v Prievidzi Vladimírovi Jánošovi, ktorý je poslancom NR SR. Rovnako vo funkcii okresnej predsedníčky by mala skončiť Viera Mazúrová v Námestove.

Podmanický: Pre Smer by bolo stratou, ak by Maďarič nebol podpredseda

Pre Smer-SD by bolo podľa okresného predsedu strany v Čadci Jána Podmanického stratou, keby Marek Maďarič nebol podpredsedom strany.

Ako povedal v piatok pre agentúru SITA, je presvedčený, že tak ako doteraz, vedenie strany aj delegáti na mimoriadnom sneme dobre vyhodnotia a zvážia ďalšie smerovania Smeru-SD.

Podľa informácií agentúry SITA by sa mal však ešte pred snemom, ktorý sa začne v sobotu ráno, stretnúť so straníckym šéfom Robertom Ficom. Blanár nechce komentovať rozhodnutie Maďariča. „Personálne otázky sú naša vnútorná vec, ktorú vyriešime v sobotu na sneme,“ povedal v piatok pre agentúru SITA.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Juraj BlanárMarek MaďaričPavol PavlisPeter PellegriniRobert FicoTomáš MalatinskýVladimír Maňka
Firmy a inštitúcie SMER-SD