Obrazom: Polícia počas Dúhového PRIDEu zadržala sedem ľudí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Dúhový PRIDE Bratislava 2014
Účastníci pochodu za zrovnoprávnenie gejov, lesieb, bisexuálnych, transrodových a intersexuálnych ľudí pod názvom Dúhový PRIDE Bratislava 2014 pod heslom - Poď von s rodinou. Bratislava, 28. jún 2014. Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 27. júna (WEBNOVINY) – Polícia v sobotu počas pochodu za zrovnoprávnenie LGBTI ľudí v Bratislave zadržala celkom sedem ľudí, ktorí sa pokúsili narušiť priebeh podujatia. Samotné zhromaždenie ľudí ako aj pochod sa však podľa hovorcu bratislavských policajtov Michala Szeiffu zaobišli bez incidentov. „Nezaznamenali sme mimoriadne narušenia verejného poriadku,“ dodal Szeiff. Na už tradičné podujatie s názvom Dúhový PRIDE v sobotu dozeralo viac ako 300 policajtov z poriadkovej, dopravnej aj kriminálnej polície Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave.

Obrazom: Dúhový PRIDE Bratislava 2014

Jeden z najúspešnejších ročníkov

Pochod za zrovnoprávnenie LGBTI ľudí Dúhový PRIDE Bratislava 2014 v sobotu prišli podporiť mnohé typy rodín, okrem tých LGBTI aj heterosexuálne rodiny. Práve tohtoročným mottom pochodu bolo „Poď von s rodinou“, čím organizátori reagovali na zmenu Ústavy SR, ktorá začne onedlho privilegovať len jeden typ zloženia rodiny. Podľa riaditeľky PRIDE-u Romany Schlesinger bol toto jeden z najúspešnejších ročníkov, ak nie najúspešnejší.

Na bratislavskom Hviezdoslavovom námestí sa v sobotu zišli približne dve tisícky ľudí, k čomu prispelo zrejme aj dobré počasie. V dave bolo vidieť viaceré dúhové vlajky, ľudí vo farebnom dúhovom oblečení, ale aj mnohé transparenty s nápismi ako napríklad „Transfóbia vážne škodí vám a ľuďom okolo vás“, „Transpráva sa ľudské práva“ alebo „Rôznorodosť je krásna“. Dav na námestí zabávali aj hudobní hostia, vystúpili skupiny Dreamfield či King Shaolin.

Obrazom: Dúhový PRIDE Bratislava 2013

Prišla aj ombudsmanka

Dúhový PRIDE prišli podporiť tiež viaceré osobnosti, nechýbala medzi nimi verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová, štátna tajomníčka rezortu spravodlivosti Monika Jankovská či europoslankyňa Ulrike Lunaček a spisovateľ Michal Hvorecký. Na pódium sa postavil aj primátor mesta Bratislava Milan Ftáčnik.

„Prišla som práve preto, že jedna časť spoločnosti ťahá za kratší koniec povrazu a úlohou verejného ochrancu práv je sa stavať na stranu slabších,“ povedala ombudsmanka Jana Dubovcová. Ako dodala, práve to spoločenstvo, ktoré sa dnes zišlo, už niekoľko rokov bojuje za uznanie svojho postavenia, za uznanie svojich partnerstiev a aj spôsobu svojho života, či za akceptovanie tohto ich spôsobu života spoločnosťou. „A práve preto, že sa toho zatiaľ nedočkali a práva pritom patria všetkým rovnako, sa musím postaviť na ich stranu a zabojovať za nich.“

Delenie spoločnosti

Motto „Poď von s rodinou“ organizátori zvolili práve pre zmenu ústavy. Pozvali tak na pochod rôzne typy rodín, ktoré boli zmenou zasiahnuté. „Či už ide o slobodné matky, otcov, rozvedených či ovdovených ľudí, ale aj heterosexuálne rodiny, ktoré definíciu spĺňajú, no nemyslia si, že je správne, aby sa spoločnosť delila na privilegovaných a menej privilegovaných,“ povedala Schlesinger.

Atmosféra v pochode bola podľa jej slov miestami naozaj až mrazivá. Neboli tam podľa nej len LGBTI ľudia, ale aj ich rodičia. „Medzi ľuďmi bolo vidieť veľa kočíkov s deťmi s vlajočkami, pričom to boli väčšinou heterosexuálne rodiny,“ vysvetlila. Ako zároveň dodala, bolo krásne, že dostali od nich takú podporu. „Asi to nie je tak celkom pravda, čo hovoria rôzne kresťanské či iné konzervatívne združenia, že tradičnej rodine sa to nepáči, tá tomu naopak úplne rozumie,“ povedala na záver riaditeľka pochodu Dúhový PRIDE Bratislava 2014.

Dúhový PRIDE Bratislava 2014
Foto: SITA/Ján Slovák

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jana DubovcováMichal HvoreckýMilan FtáčnikMonika Jankovská