Slovensko bojuje s drogami, problém je treba okamžite riešiť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Kokaín, drogy, šňupať
Foto: www.city-data.com

BRATISLAVA 30. júna (WEBNOVINY) – Drogový problém u nás rastie, podľa časti Slovákov je potrebné ho okamžite riešiť. Vyplýva to z prieskumu agentúry IPSOS, ktorého výsledky agentúre SITA poskytol predseda občianskeho združenia Slovensko bez drog Juraj Šembera.

To, že problém s drogami u nás rastie, si myslí 53,1 percenta opýtaných, 26,5 percenta uviedlo, že ho treba okamžite začať riešiť. „Väčšina spoločnosti považuje súčasný stav osvety za nedostatočný a je ochotná sa podieľať na riešení. Liberalizácia ako spôsob riešenia drogového problému prepadla, riešením má byť prevencia na školách,“ informoval Šembera.

Keď však problém s drogami na Slovensku narastie, 15,4 percenta opýtaných uviedlo, že sa nebude dať riešiť.

Dôležité sú postoje obyvateľstva

Dôležitými informáciami pre tvorbu protidrogovej politiky sú postoje obyvateľstva. „Protidrogová politika nebude úspešná, pokiaľ nebude mať podporu väčšiny verejnosti,“ poznamenal Šembera.

Na otázku „Poznáte niekoho vo svojom okolí, kto užíval alebo užíva nelegálne drogy?“ odpovedala viac ako polovica respondentov, že sa nikdy osobne nestretla s problémom s drogami.

Skúsenosť vo svojom okolí má 42,7 percenta opýtaných, v prípade blízkeho človeka zažilo tento problém 4,6 percenta ľudí v prieskume.

Najrozšírenejší je podľa prieskumu názor, že tento problém treba riešiť prevenciou na školách, 38,5 percenta opýtaných si myslí, že riešením je väzenie. Trest smrti ako riešenie vidí 7,8 percenta respondentov a za liberalizáciu je 7,6 percenta opýtaných.

Ľudia sú ochotní prispieť aj finančne

Z prieskumu tiež vyplynulo, že v prípade problému s drogami už nejakým spôsobom pomohlo 12,6 percenta ľudí z prieskumu, 44,4 percenta je ochotných pomôcť ako dobrovoľníci a 5,5 percenta je pripravených na pomoc aj finančne.

V prípade osobnej skúsenosti s drogami uviedlo ich rekreačné užívanie 2,1 percenta opýtaných. Kompletné výsledky a údaje prieskumu sa nachádzajú na stránke www.slovenskobezdrog.sk/?page_id=4778.

Agentúra IPSOS prieskum spravila v čase od 17. do 20. júna, cez internet odpovedalo 525 ľudí od 18 do 65 rokov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať