Miroslav Lajčák si pripomenul výročie pádu Železnej opony

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Výročie pádu Železnej opony
Sprava: Podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák, minister pre Európu, integráciu a zahraničie Rakúska Sebastian Kurz a slovenský katolícky kňaz, spisovateľ a charitatívny pracovník Anton Srholec počas spomienky na štvrťstoročie pádu komunizmu vo východnej Európe, 25 rokov od rozstrihnutia Železnej opony. Foto: SITA/MZVaEZ SR

BRATISLAVA 27. júna (WEBNOVINY) – Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák si pripomenul s kolegami z Rakúska a Maďarska výročie pádu Železnej opony.

Lajčák bol v piatok spolu s ministrom pre Európu, integráciu a zahraničie Rakúska Sebastianom Kurzom a štátnym tajomníkom Ministerstva zahraničných vecí Maďarska Petrom Szijjártóm na podujatí 25 rokov od rozstrihnutia Železnej opony.

„Jedným z jeho cieľov bolo priblížiť študentom vysokých škôl zo všetkých troch krajín porovnanie života v totalite a v demokracii,“ informoval tlačový odbor rezortu diplomacie.

Lajčák sa spolu s partnermi prihovorili účastníkom slávnostnej akcie na mieste historickéhostrihania Železnej opony v Klingenbachu na rakúsko-maďarskej hranici a potom podpísali Chartu slobody. „V roku 1989 sme boli svedkami historických udalostí, ale vtedy sme si úplne do dôsledkov neuvedomovali, o akú zásadnú zmenu ide. Ten význam ľudia väčšinou pochopia časom,“ uviedol Lajčák.

V maďarskom meste Šopron a neskôr pod hradom Devín vystúpili očití svedkovia z troch krajín, ktorí študentom priblížili osobné skúsenosti spojené s pádom Železnej opony. Za slovenskú stranu vystúpil Anton Srholec.

Výročie pádu Železnej opony
Foto: SITA/MZVaEZ SR

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Anton SrholecMiroslav Lajčák