Maďarič je nepostrádateľný, Smer ho presvedčil kandidovať

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Madaric
Minister kultúry Marek Maďarič tvrdí, že na odvolanie Miloslavy Zemkovej dala dôvod ona sama. Foto: SITA/Martin Havran

BRATISLAVA 28. júna (WEBNOVINY) – Predseda Smeru-SD Robert Fico považuje Mareka Maďariča za nepostrádateľnú súčasť tímu. „Preto s jeho súhlasom navrhujem, aby ste opätovne Maďariča zvolili za podpredsedu strany,“ povedal Fico v sobotu na sneme.

Podľa informácií agentúry SITA užšie vedenie strany Smer-SD v prestávke rokovania straníckeho snemu presvedčilo Mareka Maďariča, aby kandidoval na post podpredsedu. Maďarič v sobotu pred snemom oznámil novinárom, že o tento post sa uchádzať nebude. Dodal, že dôvody na takýto krok zverejní po ukončení

Tento rok prišla prehra

Maďarič povedal delegátom, že neprichádzal na snem s tým, že bude kandidovať na podpredsedu strany. Pripomenul, že pred dvoma týždňami sa funkcie vzdal. „Minulý rok mi predsedníctvo piatykrát zverilo vedenie veľkej volebnej kampane. Štyrikrát sme boli úspešní. Tentoraz prišla prehra. Z prehier treba vyvodiť dôsledok,“ uviedol.

Upozornil, že po víťazstve v parlamentných voľbách dochádza k poklesu Smeru-SD. „Po prezidentských voľbách boli eurovoľby, pokles preferencií. Začali sme padať, na čo Smer nebol zvyknutý,“ uviedol. Podľa neho treba povedať, čo v Smere-SD robili zle, kde robia chybu. „Ocitli sme sa v kritickom momente, keď rozhodnutia urobia zo Smeru kľúčovú stranu. Ak tento moment podceníme, môžeme sa vydať na cestu HZDS a SDKÚ,“ vyhlásil.

Smer prejavuje aroganciu moci

Smer-SD je podľa Maďariča stále stranou veľmi silnou a dôveryhodnou. „Často sa však prejavujeme aroganciou moci. Na jednej strane sa vykonala fantastická práca. Na druhej strane v tomto úsilí sme trochu strácali cit pre bežné potreby ľudí tak, ako nám to bolo dlhé roky vlastné,“ uviedol.

Aj vo vedení strany podľa neho prevládol názor, že pre zastavenie trendu poklesu treba urobiť nejaké obsahové a personálne zmeny. Maďarič bol za to, aby sa urobili takéto rozhodnutia, čím skôr, lebo trend môže byť opačný. „Je šanca, aby Smer ako prvá veľká strana, dokázal vyvodiť sebareflexiu a dokázal sa reštartovať,“ zdôraznil.

Smer-SD musí dostávať do funkcií ľudí, ktorí sú politicky životaschopní, ktorí sa na nižších úrovniach už presadili. „Táto strana nebude vždy vedená charizmatickým predsedom. Úspech tejto strany sa bude vytvárať aj cez predstaviteľov vo vláde i v samospráve. Preto si treba dať záležať na nových ľuďoch,“ zdôraznil. Smer-SD by sa mal podľa neho vrátiť k tomu, čo ho dvakrát posunulo do vlády. Národný a sociálny pilier. „V oboch sme zvlažneli. Musíme byť aktívnejší,“ konštatoval.

Podpredseda Smeru-SD Vladimír Maňka v sobotu skončil vo funkcii. Fico ako jeho nástupcu navrhol štátneho tajomníka ministerstva financií Petra Pellegriniho. Iné zmeny by sa udiať na sneme nemali.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Marek MaďaričRobert FicoVladimír Maňka
Firmy a inštitúcie SMER-SD