Chlapca, ktorého zasiahla výbušnina na východe, operovali

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Operácia
Foto: Shutterstock

PREŠOV 29. júna (WEBNOVINY) – Jeden z chlapcov, ktorého po sobotňajšom výbuchu na letisku v Spišskej Novej Vsi previezli s vážnymi zraneniami do prešovskej Fakultnej nemocnici s poliklinikou Jána Adama Reimana, hneď podstúpil urgentný operačný zákrok.

Pacient má vážne poranenie pravej ruky a oboch dolných končatín, utrpel aj poranenie v oblasti panvy. Ako v nedeľu pre agentúru SITA uviedla hovorkyňa prešovskej nemocnice Renáta Cenková, zranenia sú vážne, malý pacient je stabilizovaný, momentálne mimo ohrozenia života.

Druhého zo zranených chlapcov previezli do Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach, informovala o tom hovorkyňa košickej univerzitnej nemocnice Ladislava Šustová. „Chlapec utrpel vážnejšie zranenia viacerých častí tela, ale je pri vedomí. Hospitalizovaný je na jednotke intenzívnej starostlivosti úrazovej chirurgie. Jeho stav monitorujú lekári, ktorí čakajú na výsledky špecializovaných vyšetrení,“ informovala Šustová.

Vybuchla zábavna pyrotechnika

Explóziu spôsobila zábavna pyrotechnika, vyplýva to z predbežného vyjadrenia expertov, ktorých zavolali na miesto, kde zaistili stopy.

„Môžeme potvrdiť, že nejde o výbušninu, resp. nástražný výbušný systém. Podľa predbežných informácií expertov Kriminalistického a expertízneho ústavu PZ Košice ide o zábavnú pyrotechniku, presnejší typ však určí až podrobné skúmanie,“ uviedla košická policajná hovorkyňa Jana Mésarová.

Už pred expertmi hneď po výbuchu polícia miesto zabezpečila. Okolie najprv prehľadal policajný psovod a ďalší policajti. V blízkom okolí nenašli ďalšie nebezpečné predmety. Vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície Okresného riaditeľstva PZ v Spišskej Novej Vsi začal trestné stíhanie pre trestný čin ublíženia na zdraví z nedbanlivosti, za ktorý hrozí až päť rokov väzenia.

Polícia vyzýva rodičov

Keďže ide o obrovskú nezabezpečenú plochu, polícia vyzýva obyvateľov k ostražitosti. V prípade, že by ľudia našli aj na iných miestach neznámy podozrivý predmet, nemajú s ním manipulovať a privolať políciu.

„Začali sa letné prázdniny, preto vyzývame rodičov, aby svoje deti poučili o možnom hroziacom nebezpečenstve, aby nebrali do rúk nájdené neznáme podozrivé predmety a tak mohli bez ujmy na zdraví v septembri opäť sadnúť do školských lavíc,“ dodala Mésarová.

Výbuch nastal v sobotu popoludní na verejnom priestranstve pri letisku v Spišskej Novej Vsi. Chlapci údajne zapálili káble trčiace zo zeme, následný výbuch ich vážne zranil. Na mieste nehody zasahovala Rýchla lekárska pomoc aj vrtuľník.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia