Fico ide upratovať v strane, niektorí Smeráci 'spanšteli'

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Fico, Pellergini, Paška
Súčasný štátny tajomník ministerstva financií Peter Pellegrini (vľavo) by mal nahradiť Dušana Čaploviča v kresle ministra školstva. Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 29. júna (WEBNOVINY) – Personálne zmeny vo vláde, ktoré na sobotňajšom mimoriadnom sneme strany Smer avizoval predseda strany a vlády Robert Fico, budú už v najbližšom týždni. Fico to sám potvrdil v relácii TA3 V politike.

„Môžem potvrdiť tu u vás v televízii, že prijmem tento týždeň personálne rozhodnutia vo vzťahu k vláde,“ povedal v štúdiu TA3 Fico.

Prichádza nová generácia

Nepotvrdil ani nevyvrátil medializované informácie, že súčasný štátny tajomník ministerstva financií Peter Pellegrini, ktorý sa stal na sneme podpredsedom Smeru, by mal nahradiť Dušana Čaploviča v kresle ministra školstva.

„Neviem, či by to bolo príliš pekné, keby som najskôr oznámil personálne rozhodnutia cez televíznu obrazovku niekomu. Skôr si myslím, že to musí byť, ja tomu hovorím, štábna kultúra. Budem si musieť konkrétnych ľudí zavolať, budem s nimi hovoriť. Až potom sa budeme baviť o mediálnych výstupoch,“ vysvetľoval Fico s tým, že nechce komentovať žiadne personálne výmeny.

V relácii Fico hovoril, že v stranách raz prichádza tá doba, keď sa treba poobzerať a povedať „toto je nová generácia, ktorá už nastupuje“. Podľa jeho slov Pellegrini nie náhodou nastúpil na post štátneho tajomníka. „Toto je typ ľudí, ktorí priamo vyrastali pri nás,“ poznamenal s tým, že Pellegrini postupne v Smere stúpal.

V Smere sú ľudia, ktorí spanšteli, vraví Fico

Na druhej strane Fico zopakoval slová zo snemu, že v strane majú aj ľudí, ktorí spanšteli. „Máme ľudí, ktorí možno niekedy nám kazia dobré meno tým, že možno nekomunikujú s verejnosťou, že sú nejaké prejavy arogancie,“ dodal Fico.

Premiér Fico zdôraznil, že zmeny vo vláde budú individuálne, nejde o rekonštrukciu vlády. „Skôr sa chcem sústrediť aj na štátnych tajomníkov, kde väčší počet štátnych tajomníkov bude vymenených,“ povedal. Teraz si Fico podľa vlastných slov nadstavuje časový harmonogram, ako zmeny zrealizuje.

Okrem spomínaných zmien vo vláde urobia aj audit všetkých nominantov Smeru vo verejnej správe, v štátnych podnikoch, resp. podnikoch s účasťou štátu. Potom sa pozrú aj na okresné a krajské štruktúry. „Chceme si poupratovať a byť plne pripravený na komunálne voľby, ktoré budú na konci tohto roku a potom samozrejme ísť s plnou vervou v roku 2015 do prípravy na voľby parlamentné, ktoré budú v roku 2016,“ dodal predseda vlády.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Peter PellegriniRobert Fico
Firmy a inštitúcie SMER-SD