Slovensko predsedá V4, ako prvé má konto na Twitteri

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
V4 vysegrad
Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák na tlačovej besede k prebratiu predsedníctva Slovenska vo V4. Bratislava, 30. jún 2014. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 1. júla (WEBNOVINY) – Slovensko v utorok od Maďarska prevezme jednoročné predsedníctvo vo V4, jeho hlavným mottom je „Dynamický Vyšehrad pre Európu a svet“, informoval na pondelkovej tlačovej besede minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

Motto nášho predsedníctva má podľa neho odrážať záujem Slovenska na posilňovaní konkurencieschopnosti a hospodárskeho rastu regiónu ako celku.

Lajčák predstavil aj logo V4

Lajčák tiež predstavil logo nášho predsedníctva, ktoré vzišlo zo študentskej súťaže. Je ním bielo-červená holubica, v ktorej je zároveň skrytá značka V4.

„Namiesto toho, aby sme sa obrátili na PR agentúru, oslovili sme našich študentov. Išlo nám aj o to, aby sme V4 dostali do povedomia mladých ľudí. Celá táto akcia nás stála menej ako tisíc eur,“ vysvetlil šéf slovenskej diplomacie. Víťazka, ktorá logo navrhla, získala štvortýždňovú stáž na jednom z našich zastupiteľstiev.

Dôkazom toho, že slovenské predsedníctvo bude dynamické, je aj fakt, že ako prvé bude tweetovať. Prvý tweet odoslal Lajčák počas tlačovej besedy.

V4 vysegrad
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Cieľom bude aj spolupráca V4+

„Program slovenského predsedníctva sme zamerali na konsolidáciu verejných financií, stimuláciu ekonomického rastu, na predchádzanie daňovým únikom a daňovým podvodom v krajinách V4,“ dodal Lajčák.

Po voľbách do Európskeho parlamentu a v súvislosti s následným obsadzovaním postov v Európskej komisii bude tiež podľa neho našou úlohou nastaviť komunikačné kanály krajín V4 s novými orgánmi EÚ.

Jedným z cieľov nášho predsedníctva bude pokračovať vo formáte rozšírenej spolupráce V4+. „V neposlednom rade naším zámerom bude presadzovať už rozbehnuté projekty V4 spoločného záujmu v oblasti energetickej bezpečnosti, dopravy a obrany, ktoré sú dôležité pre vnútornú súdržnosť celého regiónu strednej Európy,“ ukončil Lajčák.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Miroslav Lajčák
Firmy a inštitúcie MZVEZ Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SRV4 Vyšehradská štvorka