Možné bomby v Dunaji zdržia práce na Starom moste o týždne

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Starý most sa zmenšuje, ostáva len niekoľko metrov
Pohľad na Starý most počas demontáže pri príležitosti kontrolného dňa na stavbe prvej etapy Nosného dopravného systému - prestavby Starého mosta a budovania električkovej trate do Petržalky. Bratislava, 21. máj 2014. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 30. júna (WEBNOVINY) – Práce na odstraňovaní pilierov Starého mosta v Bratislave budú zrejme niekoľko týždňov pozastavené.

Mesto má totiž podozrenie, že by na dne Dunaja mohli byť nevybuchnuté bomby z druhej svetovej vojny. Podľa bratislavského primátora Milana Ftáčnika by o pomoc chceli požiadať aj ženistov ministerstva obrany či využiť skúseností z iných krajín.

Obrazom: Starý most sa zmenšuje, ostáva len niekoľko metrov

Pomôcť by mohlo Nemecko Rakúsko

„V horizonte týždňov by sme to chceli vyriešiť,“ povedal Ftáčnik. Práce súvisiace s odstraňovaním pilierov Starého mosta musela samospráva pre podozrenie pozastaviť minulý týždeň. Podľa primátora bude treba využiť aj skúsenosti, ktoré majú s podobnými situáciami v iných krajinách.

„Nejaké skúsenosti majú aj v Rakúsku a Nemecku. Nemecko s tým prišlo do styku najmä po druhej svetovej vojne. Hľadáme vlastne, ako sa problému zmocniť, aby sme sa vyhli rizikám, ktoré by mohli hroziť mestu alebo zhotoviteľovi,“ priblížil primátor.

Prítomnosť železa na dne Dunaja už skúmala spoločnosť, ktorá Starý most rekonštruuje. Zaviazala ich totiž k tomu zmluva s mestom.

Pod mostom môžu byť železo ale aj bomby

„Bol to prieskum, kde sa detekuje prítomnosť železa. Na dne Dunaja pod nánosmi sú železné predmety a neviete, či sú to spadnuté konštrukcie z minulých rokov, alebo či je to bomba. Niektoré náznaky to naznačujú. A práve to by mali preskúmať ženisti,“ vysvetlil primátor Ftáčnik.

Podľa neho zložité je však to, že ide o tečúcu rieku a nie o pokojný tok, kde sa dá ponoriť a zistiť, čo tam je. V minulosti sa podľa primátora Ftáčnika na dne Dunaja robila tzv. prehrábka. Ako vysvetlil, keďže sa dno Dunaja zanáša, tak sa robia prehrábky, kde sa vyčerpáva štrk z dna rieky, aby bola plavba v koryte prirodzenejšia a nemusela sa hladina dvíhať smerom hore.

Medzi druhým a tretím pilierom vtedy našli 40 ton železa, bomba tam však žiadna nebola. „To ale neznamená, že medzi tretím a štvrtým pilierom nie je. A to je to, čo musíme vylúčiť, aby sme zabezpečili bezpečnosť obyvateľov aj robotníkov, ktorí na moste pracujú,“ vysvetlil primátor.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia