Slovensko dá za prípravy predsedníctva v EÚ pätnásť miliónov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Euro, peniaze_euro, eu, únia, európska_únia
Foto: SITA, AP

BRATISLAVA 5. júla (WEBNOVINY) – Približne 15,6 miliónov eur investuje v roku 2015 štát do príprav na predsedníctvo Slovenska v Európskej únii (EÚ) v druhej polovici roku 2016. Budeme musieť zaplatiť zvýšený počet slovenských diplomatov v Bruseli, jazykové vzdelávania pre niektorých zamestnancov štátu či nákupy počítačov. Vyplýva to zo správy o výdavkoch na prípravu predsedníctva SR v Rade EÚ, ktorú zverejnilo ministerstvo zahraničných vecí.

Najviac peňazí dá štát na dočasné pracovné miesta, ktoré vzniknú v súvislosti s predsedníctvom, a na našich diplomatov v Bruseli. V belgickej metropole začnú pribúdať už od septembra tohto roka, do druhej polovice roka 2015 ich tam príde takmer 70. Platiť im budeme nielen cestovné, ale aj výdavky na prenájom. Na tzv. osobné výdavky tak dá v budúcom roku štát takmer 11 miliónov eur. Zaplatiť treba aj zamestnancov štátu, ktorí sa učia po anglicky a francúzsky či chodia na tréningy zručností. Za ich odbornú prípravu a vzdelávanie dáme v roku 2015 zhruba 680-tisíc eur.

Takmer 790-tisíc eur pôjde na výdavky v oblasti logistiky a bezpečnosti a asi 600-tisíc eur na kultúrno-mediálnu prezentáciu predsedníctva. Rezort zahraničia chce napríklad spustiť webovú stránku predsedníctva či nakúpiť rôzne propagačné materiály. Zaobstarať bude treba aj notebooky, počítače, tablety, mobily či multifunkčné zariadenia na kopírovanie a skenovanie. Výdavky na administratívno-technické zabezpečenie sa pohybujú okolo 490-tisíc eur. Pol milióna eur štát investuje aj do kapitálových výdavkov. Vybudovať sa napríklad má videokonferenčná sieť medzi centrálou a zastúpením v Bruseli, čím sa má docieliť rýchlejší prenos informácií medzi oboma kľúčovými bodmi.

Zatiaľ nie je známe, koľko zaplatí štát v súvislosti s predsedníctvom v roku 2016. Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák však už minulý rok avizoval, že celé predsedníctvo nás bude stáť zhruba od 50 do 80 miliónov eur. Rezort diplomacie pripomína, že Česi za predsedníctvo zaplatili 136 miliónov eur, Poliaci 116 miliónov eur, Maďari 81 miliónov eur a napríklad Slovinci 62 miliónov eur.

Predsedníctvo Rady Európskej únie

Rada EÚ funguje na princípe rotujúceho predsedníctva. V praxi to znamená, že každých šesť mesiacov predsedá Rade EÚ iný členský štát.

Predsednícka krajina zodpovedá za riadne fungovanie Rady EÚ, organizovanie jej stretnutí, zabezpečenie komunikácie s členskými štátmi a jednotlivými inštitúciami Európskej únie. Slovensko bude predsedníckou krajinou Rady EÚ od 1. júla 2016. Predsednícke trio budeme tvoriť s Holandskom a Maltou. Predsedníctvo totiž prevezmeme od Holandska a odovzdáme ho Malte.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Miroslav Lajčák