Ministri Čaplovič aj Malatinský podali demisiu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Malatinsky
Tomáš Malatinský ohlásil, že podá demisiu z postu ministra hospodárstva, kde pôsobil ako nestraník. Bratislava, 2. júl 2014. Foto: SITA/Katarína Acélová

BRATISLAVA 2. júla (WEBNOVINY) – Odchod z postu ministra v stredu po viac ako dvoch rokoch funkčného obdobia ohlásili Dušan Čaplovič a Tomáš Malatinský. Prezident Andrej Kiska ich odvolá rýchlo a bez prieťahov. Hlava štátu to vyhlásila na stredajšej tlačovej besede.

Premiér Fico už poslal Kiskovi návrhy na vymenovanie dvoch nových ministrov. Šéfom rezortu školstva sa má po končiacom Čaplovičovi stať štátny tajomník ministerstva financií Peter Pellegrini a ministrom hospodárstva po Malatinskom jeho štátny tajomník Pavol Pavlis.

Fico očakáva od príslušných ministrov aj návrhy na nových štátnych tajomníkov. K ich vymenovaniu by malo dôjsť na budúci týždeň. Fico to uviedol na mimoriadnom brífingu na úrade vlády.

Čaplovič bude aktívne pôsobiť v parlamente

Minister školstva sa rozhodol podať demisiu po vzájomnej dohode s premiérom Robertom Ficom. Podľa jeho hovorcu Michala Kaliňáka ju už v písomnej podobe podali v Prezidentskom paláci. „Naďalej budem plniť programové vyhlásenie vlády SR, budem aktívne pôsobiť v parlamente a rovnako aj spolupracovať s pánom premiérom,“ povedal Čaplovič.

Caplovic
Foto: SITA/Marián Peiger

Minister hospodárstva Tomáš Malatinský, ktorý pôsobil vo vláde ako nestraník, oznámil svoj odchod z funkcie po skončení stredajšieho rokovania vlády. Aj jeho abdikačný list už odovzdali v Prezidentskom paláci. Končiaci šéf rezortu hospodárstva bude pôsobiť ako poradca premiéra Roberta Fica.

„S pánom premiérom sme sa dohodli a ja ďalej mienim pokračovať ešte na niektorých úlohách, ktoré som ako minister rozpracoval a o ktorých si myslím, že je potrebné urobiť,“ povedal po rokovaní vlády Malatinský, ktorý vo vláde Smer-SD pôsobí ako nestraník. Aj v stredu pripomenul, že do kabinetu prišiel z prostredia mimo politickej strany. „Ja ani dlhodobejšie som nemal v pláne zostať ako minister alebo člen strany.“

Malatinský vyhlásil, že si nie je vedomý svojho vlastného zlyhania. „Je čas možno na nejakú zmenu a ja sa tomu vôbec nebránim, takže dnešným dňom podávam demisiu,“ dodal. S premiérom Robertom Ficom (Smer-SD) diskutoval už dlhšie na túto tému, zásadný rozhovor o nej mali v utorok.

Malatinský bude poradcom premiéra Fica

Premiér mu podľa vlastných slov nič nevyčítal. „Nebolo to o výčitkách nezvládnutí funkcie,“ dodal. Malatinský netvrdí, že bol dobrý, ale bol taký minister, ktorý sa snažil robiť všetko tak, ako najlepšie vedel. „Nie som si vedomý nejakého vážneho prehrešku, ktorý by som spravil.“ Pripustil, že diskusia a rozdielne postoje sú vždy.

Končiaci šéf rezortu hospodárstva bude pôsobiť ako poradca premiéra Roberta Fica. Chce sa ďalej podieľať na procese ukončenia činnosti Fondu národného majetku. „Na vytvorení holdingu, ktorý by spravoval rozhodujúce energetické spoločnosti. Túto pozíciu je možno lepšie pripravovať a dokončiť ju, keď budem mimo funkcie,“ vysvetľoval. Podľa Malatinského sú nedokončené aj rokovania napríklad o cene plynu, na ktorých sa chce tiež podieľať.

Mali by sa vymeniť aj štátni tajomníci

Podľa informácií agentúry SITA by sa mali vymeniť šiesti štátni tajomníci. Novou štátnou tajomníčkou na ministerstve školstva by mohla byť podľa zdroja zo strany Smer poslankyňa NR SR Oľga Nachtmannová. Tá by mala vo funkcii vystriedať Štefana Chudobu.

Tajomníci by sa mali meniť aj v rezorte hospodárstva, pôdohospodárstva, financií a školstva. Novým štátnym tajomníkom na ministerstve hospodárstva má byť Rastislav Chovanec. V súčasnosti pôsobí ako poradca predsedu vlády pre investície. Chovanec je predsedom dozornej rady v spoločnosti SPP distribúcia. Na poste štátneho tajomníka má nahradiť Pavla Pavlisa, ktorý by sa mal stať v najbližších dňoch ministrom hospodárstva. V tejto funkcii má nahradiť Tomáša Malatinského.

Petra Pellegriniho má na poste štátneho tajomníka ministerstva financií nahradiť Daniel Duchoň, keďže Pellegrini sa má v najbližších dňoch stať ministrom školstva. Vo funkcii by nahradil Dušana Čaploviča.

Odchod Tomáša Malatinského a Dušana Čaploviča je prvou zmenou v druhej vláde Roberta Fica, ktorú prezident Ivan Gašparovič vymenoval 4. apríla 2012. Personálne zmeny sa udiali aj v prvej Ficovej vláde.
Zmeny v prvej vláde Roberta Fica:

4. júla 2006

Prezident SR Ivan Gašparovič vymenoval vládu SR na čele s Robertom Ficom. Desať členov kabinetu nominovala jeho strana Smer-SD. Dušan Čaplovič sa stal vicepremiérom, Viera Tomanová obsadila post ministerky práce, sociálnych vecí a rodiny, ministrom vnútra sa stal Robert Kaliňák, ministrom kultúry Marek Maďarič, Ľubomír Vážny vedie rezort dopravy, Ján Počiatek rezort financií, Ľubomír Jahnátek rezort hospodárstva, Ján Kubiš rezort zahraničných vecí, Ivan Valentovič rezort zdravotníctva a František Kašický rezort obrany. Slovenská národná strana (SNS) nominovala do vlády troch ministrov – do funkcie ministra školstva Jána Mikolaja, do funkcie ministra životného prostredia Jaroslava Izáka a Marian Janušek sa stal ministrom výstavby a regionálneho rozvoja. Ministrom spravodlivosti sa stal Štefan Harabin a ministrom pôdohospodárstva Miroslav Jureňa, ktorých nominovala ĽS-HZDS.

27. novembra 2007

Prezident Ivan Gašparovič akceptoval návrh premiéra Roberta Fica a odvolal z funkcie ministra pôdohospodárstva Miroslava Jureňu. Podľa premiéra Fica minister pôdohospodárstva niesol politickú zodpovednosť v kauze okolo podozrivých prevodov na Slovenskom pozemkovom fonde (SPF). Novou ministerkou pôdohospodárstva sa stala Zdenka Kramplová. Do funkcie ju nominovala ĽS-HZDS.

30. januára 2008

Prezident Ivan Gašparovič prijal demisiu ministra obrany Františka Kašického, ktorý ho o to požiadal listom 29. januára. Minister sa rozhodol abdikovať po tom, ako rezort obrany čelil viacerým podozreniam v súvislosti so spornými verejnými obstarávaniami. Za nového ministra obrany vymenoval prezident štátneho tajomníka tohto rezortu Jaroslava Bašku.

3. júna 2008

Minister zdravotníctva Ivan Valentovič odovzdal abdikačné listiny prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi. Ako uviedol v Prezidentskom paláci, odchádza z osobných dôvodov. Premiér Robert Fico zopakoval, že voči Valentovičovej práci nemá žiadne výhrady. Za nového ministra zdravotníctva vymenoval prezident Richarda Rašiho.

18. augusta 2008

Prezident Ivan Gašparovič odvolal ministra životného prostredia Jaroslava Izáka a ministerku pôdohospodárstva Zdenku Kramplovú. Novým ministrom životného prostredia sa stal Ján Chrbet a novým ministrom pôdohospodárstva Stanislav Becík. Premiér Robert Fico požiadal 22. júla koaličného partnera Jána Slotu, aby ministra životného prostredia Jaroslava Izáka, nominanta Slovenskej národnej strany (SNS), stiahol z funkcie. Dôvodom boli podľa premiéra dotácie z Environmentálneho fondu pridelené v súlade so zákonom, ale v rozpore s etickým princípom. SNS návrh premiéra Roberta Fica a jeho dôvody na výmenu Jaroslava Izáka akceptovala a 13. augusta Ján Slota informoval, že novým ministrom životného prostredia by sa mal stať poslanec NR SR za SNS Ján Chrbet. Návrh predsedu ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara odvolať ministerku pôdohospodárstva Zdenku Kramplovú prijal premiér Robert Fico 14. augusta.

26. januára 2009

Prezident Ivan Gašparovič prijal demisiu ministra zahraničných vecí Jána Kubiša, ktorý odišiel do Ženevy za výkonného tajomníka Európskej hospodárskej komisie OSN. Kubiš mal z vlády odísť o niekoľko dní skôr, vo funkcii zostal dlhšie na žiadosť premiéra Roberta Fica, aby pomohol pri rokovaniach o plynovej kríze. Novým ministrom zahraničných vecí sa stal Miroslav Lajčák, ktorý pôsobil ako Vysoký predstaviteľ medzinárodného spoločenstva a špeciálny predstaviteľ Európskej únie v Bosne a Hercegovine.

15. apríla 2009

Prezident Ivan Gašparovič prijal demisiu ministra výstavby a regionálneho rozvoja Mariana Januška a na jeho miesto vymenoval Igora Štefanova, ktorý bol dovtedy riaditeľom Agentúry na podporu regionálneho rozvoja na ministerstve výstavby. Janušek odstúpil z funkcie po tom, ako ho k tomu vyzval premiér Robert Fico po zverejnení výsledkov kontroly sporného nástenkového tendra. Štefanov ako nominant SNS nahradil Januška napriek tomu, že sa takisto podieľal na príprave tendra v rezorte výstavby.

6. mája 2009

Prezident Ivan Gašparovič na návrh premiéra Roberta Fica odvolal ministra životného prostredia Jána Chrbeta v súvislosti s predajom emisných kvót. Dôvodom bolo podľa predsedu vlády politické zlyhanie ministra. Dočasne Chrbetov rezort viedol minister školstva Ján Mikolaj. Chrbet od vlády požadoval, aby rozhodla, či zruší spornú zmluvu s americkou firmou Interblue Group o predaji emisných kvót. Premiéra rozhnevalo, že sa takto chcel zbaviť veci, za ktorú ako minister zodpovedá.

20. mája 2009

Prezident Ivan Gašparovič vymenoval za ministra životného prostredia Viliama Turského, ktorého navrhla SNS a akceptoval premiér Robert Fico. Viliam Turský bol štátnym tajomníkom Ministerstva pôdohospodárstva SR.

23. júna 2009

Prezident Ivan Gašparovič prijal demisiu ministra spravodlivosti Štefana Harabina. Dočasne rezort viedol premiér Robert Fico. Prezident Harabina vzápätí vymenoval na návrh Súdnej rady za predsedu Najvyššieho súdu SR na päťročné obdobie.

3. júla 2009

Prezident SR Ivan Gašparovič vymenoval za ministerku spravodlivosti a podpredsedníčku vlády Vieru Petríkovú. Petríková bola predsedníčkou Okresného súdu vo Vranove nad Topľou a podpredsedníčkou Súdnej rady SR. Do funkcie ju navrhol predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar.

28. augusta 2009

Prezident Ivan Gašparovič na návrh premiéra Roberta Fica odvolal ministra životného prostredia Viliama Turského, nominovaného SNS. Dôvodom boli podľa predsedu vlády kauzy spojené s rezortom životného prostredia. Premiér Fico zároveň s odvolaním Turského rozhodol, že Smer-SD zoberie celé ministerstvo životného prostredia spod kontroly SNS. Viliam Turský podpísal odvolací dekrét v nemocnici, kde bol po úraze. Vedením rezortu bol poverený vicepremiér Dušan Čaplovič (Smer-SD).

16. septembra 2009

Prezident Ivan Gašparovič prijal demisiu ministra pôdohospodárstva Stanislava Becíka a na jeho miesto vymenoval dovtedajšieho šéfa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Vladimíra Chovana. Stanislav Becík podal demisiu po dohode s predsedom ĽS-HZDS Vladimírom Mečiarom 9. septembra. Dôvodom výmeny Becíka nebola podľa Mečiara jeho personálna politika v štátnom podniku Lesy SR, ale skôr zanedbaný efekt mobilizácie ľudí.

28. októbra 2009

Prezident Ivan Gašparovič odvolal zastupujúceho ministra životného prostredia Dušana Čaploviča (Smer-SD) a za nového ministra životného prostredia vymenoval Jozefa Medveďa.

11. marca 2010

Prezident Ivan Gašparovič odvolal ministra výstavby a regionálneho rozvoja Igora Štefanova a riadením rezortu poveril podpredsedu vlády a ministra školstva Jána Mikolaja. Predseda vlády Robert Fico nominanta národniarov zosadil z ministerskej stoličky pre kauzu nástenkového tendra. Fico vyzval Štefanova abdikovať 9. marca, ten to odmietol, predseda vlády preto požiadal o jeho odvolanie hlavu štátu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej KiskaDušan ČaplovičFrantišek KašickýIvan GašparovičJán ChrbetJán KubišJán MikolajJán PočiatekJán SlotaĽubomír JahnátekĽubomír VážnyMarek MaďaričMiroslav JureňaMiroslav LajčákOľga NachtmannováPavol PavlisPeter PellegriniRobert FicoRobert KaliňákStanislav BecíkŠtefan HarabinTomáš MalatinskýViera TomanováVladimír MečiarZdenka Kramplová
Firmy a inštitúcie Vláda SR