Počet úrazov v Tatrách je alarmujúci, horská služba koná

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Zachranari vrtulnik
ilustračné foto Foto: SITA/Viktor Zamborský

VYSOKÉ TATRY 2. júla (WEBNOVINY) – Od 1. júla platia vo všetkých horských oblastiach na Slovensku nové Pokyny Horskej záchrannej služby týkajúce sa bezpečnosti osôb v horských oblastiach pri organizovanej činnosti.

Tieto pokyny vydala horská služba v záujme zvýšenia bezpečnosti pri výkone horskej vodcovskej činnosti, horskej sprievodcovskej činnosti a pri vykonávaní špecializovaných činností telesnej kultúry v horských oblastiach. V posledných rokoch horská služba zaznamenal nárast počtu úrazov, aj smrteľných, pri organizovaných činnostiach.

Vysoké Tatry majú svoje obete aj tento rok

Príkladom sú Vysoké Tatry, kde tohto roku zahynulo päť osôb, z toho tri práve pri podobných organizovaných aktivitách, informoval na tlačovej besede vo Vysokých Tatrách riaditeľ Horskej záchrannej služby Jozef Janiga.

Pokyny vznikli na základe dialógu horskej služby so zástupcami Národnej asociácie horských vodcov Slovenskej republiky, Národnej asociácie horských sprievodcov, Slovenského horolezeckého spolku JAMES, Klubu slovenských turistov a Slovenského vysokohorského turistického spolku.

„Za dôležité v týchto pokynoch považujem počty osôb, ktoré môžu oprávnení vzdelávať, cvičiť alebo sprevádzať. Nie je možné zabezpečiť bezpečnosť, ak sprievodca vedie celý autobus,“ povedal Janiga. Pokyny tiež hovoria o používaní materiálu a technických pomôcok, aby nebolo ohrozené zdravie alebo životy. Pokyny napríklad upravujú používanie prilieb alebo lán pri takýchto organizovaných aktivitách a určujú, ktoré veci musia mať pri sebe sprievodcovia či vodcovia, aby dokázali poskytnúť prvú pomoc v prípade nehody. „Myslím si, že sú to všetko dôležité informácie na to, aby sme aspoň čiastočne eliminovali úrazovosť,“ dodal Janiga.

Nedodržanie pravidiel bude stáť stovky eur

Nové Pokyny horskej služby by mali podľa Janigu odstrániť „pnutia“ medzi jednotlivými skupinami záujmových osôb a organizácií v horskom prostredí, keďže v minulosti sa často zamieňalo horské vodcovstvo za sprievodcovstvo, vzdelávanie či inštruktorstvo a nikto nevedel poriadne povedať, kto čo robí.

„Hlavne si to neuvedomovala široká verejnosť. Nové pokyny jasne vymedzujú jednotlivé činnosti, stanovujú pravidlá a hovoria aj o vzdelaní, aké potrebujú jednotlivé činnosti,“ dodal Janiga. V prípade nedodržania pokynov môže horská služba uložiť pokutu do 330 eur, v správnom konaní to môže byť aj viac. „Nie je naším zámerom ísť do represie, skôr ide o prevenciu a verím, že to všetci takto aj vezmú,“ povedal Janiga.

Na nové pokyny môžu podľa Janigu zareagovať poisťovne, ktoré budú môcť krátiť poistenie v prípade nedodržania pokynov. Prílohou pokynov sú aj vzory preukazov jednotlivých skupín, ktoré môžu vykonávať vodcovstvo, sprievodcovstvo či inštruktorstvo. Nové pokyny nájdu záujemcovia na internetovej stránke Horskej záchrannej služby Hzs.sk alebo v jednotlivých oblastných strediskách horskej služby. Horská služba plánuje po roku opäť sa stretnúť so záujmovými organizáciami a prehodnotiť pokyny, ak to bude potrebné, budú ich upravovať.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia