Financovaniu strán neverí podľa prieskumu až 80 percent ľudí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Peniaze
ilustračné foto Foto: ilustračné, Shutterstock

BRATISLAVA 2. júla (WEBNOVINY) – Takmer 80 percent respondentov prieskumu agentúry Polis si nemyslí, že informácie, ktoré politické strany poskytujú o svojom financovaní, sú úplné a pravdivé.

Opačný názor má 9,1 percenta opýtaných. Kontrola financovania politických strán na Slovensku nie je objektívna a účinná podľa mienky 76,5 percenta opýtaných. Vyplýva to z telefonického prieskumu agentúry Polis Slovakia pre agentúru SITA, ktorý robili od 23. do 28. júna na vzorke 1322 respondentov starších ako 18 rokov v celej republike.

Pomôcť by mohol kontrolný orgán

Respondentov sa pýtali aj na to, kto by mal kontrolovať financovanie politických strán. Nezávislý kontrolný orgán vytvorený len pre túto činnosť, by to mal robiť podľa 42,7 percenta opýtaných. Nezávislého audítora uviedla štvrtina, podobný počet ľudí si myslí, že by to mala robiť verejnosť cez povinné zverejnenie výročných správ v médiách.

Najvyšší kontrolný úrad označilo v prieskume 17,6 percenta. Necelých 16 percent považuje za dobrú kontrolu transparentné účty strán, 5,6 percenta by kontrolu strán dalo do rúk parlamentu. Ľudia mohli pri odpovediach uviesť viac možností.

Ľuďom sa nezdajú byť sankcie dostatočné

Prieskum tiež odhalil, že vyše 70 percent opýtaných nepovažuje súčasné sankcie za netransparentné financovanie politických strán za dostatočné. Približne 83 percent respondentov by súhlasilo s tým, aby strana, ktorá opakovane porušuje pravidlá financovania, bola zrušená. Takýto trest pre stranu odmieta 11 percent ľudí. Prostriedky z vlastnej aktivity a členské príspevky ako zdroje financovania politických strán by mali byť v budúcnosti prvoradé, uviedli ľudia v prieskume.

Agentúra Polis sa v prieskume pýtala, financovanie ktorej politickej strany by ľudí momentálne najviac zaujímalo. Stranu Smer-SD uviedlo 28,8 percenta respondentov, druhá skončila SDKÚ-DS s 12,1 percentným výsledkom. Záujem by bol aj o stranu Sieť (8,2 percenta), ďalej KDH (8 percent), OĽaNO a NOVA (po 6,1 percenta) a SaS (5,5 percenta). Štvrtina opýtaných uviedla, že by ju zaujímalo financovanie všetkých strán.

Posledná otázka smerovala na súhlas s tým, aby politické strany financovali aj silní podnikatelia alebo podnikateľské subjekty v prípade, ak by toto financovanie bolo zverejnené a transparentné. Kladne odpovedalo 44,9 percenta, záporný postoj deklarovalo 41,8 percenta a 13,3 percenta sa nevedelo k tejto otázke vyjadriť.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Polis Slovakia