Paška a Fico kritizujú Kisku, mal vymenovať všetkých sudcov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Kladivko
Foto: Ilustračné foto: openwalls.com

BRATISLAVA 2. júla (WEBNOVINY) – Právomoc prezidenta sa začína a končí tam, že zo šiestich zvolených kandidátov mohol vybrať troch nových ústavných sudcov. Premiér Robert Fico to spomenul v reakcii na rozhodnutie hlavy štátu, že zo šiestich kandidátov vymenuje za ústavnú sudkyňu iba jednu kandidátku, pričom mohol vymenovať troch ústavných sudcov.

„Pán prezident urobil rozhodnutie, ktoré podľa nás nenapĺňa príslušný článok Ústavy SR, ktorý hovorí, že prezident zabezpečuje riadny chod ústavných orgánov Slovenskej republiky,“ povedal Fico. Teraz bude len sledovať, ako sa ďalej bude vyvíjať vzťah Národnej rady SR a prezidenta, pretože vláda nemá možnosť vstupovať do tohto vzťahu.

Kiska vymenuje iba Baricovú

Prezident SR Andrej Kiska vymenuje do funkcie novej ústavnej sudkyne Janu Baricovú. Zo zvyšných piatich kandidátov zvolených NR SR ďalších dvoch sudcov nevybral. Zároveň Kiska požiadal parlament, aby zvolil štyroch kandidátov, z ktorých vymenuje zvyšných dvoch ústavných sudcov. Baricovú, ktorú nominoval dnes už bývalý predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin, vymenuje Kiska podľa vlastných slov čo najskôr po 4. júli, keď vyprší mandát trom ústavným sudcom.

„U piatich kandidátov som dospel k záveru, že ich odborná spôsobilosť nie je dostačujúca na zastávanie postu sudcu ústavného súdu. Nezistil som u nich trvalý záujem o ústavné súdnictvo, ústavné právo. Nie sú mi známe výsledky sústavnej práce, ktoré by dokazovali ich ozajstný záujem stať sa najvyššími sudcami tejto krajiny,“ skonštatoval prezident. V stredu poslal list predsedovi Národnej rady SR, aby parlament zvolil štyroch kandidátov, z ktorých vymenuje zvyšných dvoch ústavných sudcov.

Parlament podľa Fica urobil všetko, čo mal urobiť. Premiér nenašiel žiadne ustanovenie zákona, ktoré hovorí, že pokiaľ niekto trvalo neprejavuje záujem o to, aby sa stal sudcom ústavného súdu, že nemôže byť sudcom ústavného súdu. „Uvidíme, čo z toho vznikne, ale budem veľmi rád, pretože nám veľmi záleží na dobrej spolupráci s pánom prezidentom, aby sa tento vzťah riešil kultivovaným normálnym spôsobom a aby pán prezident naplnil článok ústavy, ktorý mu ukladá, aby zabezpečil riadny chod ústavných orgánov,“ povedal Fico.

Poslankyňa strany Smer-SD Jana Laššáková hovorí, že je teraz v kompetencii predsedu parlamentu rozhodnúť, či vyhlási voľby kandidátov na ústavných sudcov. Na zvyšné dve miesta, ktoré sa uvoľnia po končiacich ústavných sudcoch, by chcel prezident nových štyroch kandidátov od parlamentu. Laššáková si myslí, že prezident mal vymenovať všetkých troch sudcov ústavného súdu. „Ale treba jeho rozhodnutie akceptovať,“ dodala poslankyňa.

Rozhodnutie Kisku kritizuje aj Paška

Prezident Andrej Kiska nevymenovaním troch sudcov ústavného súdu zo šiestich predložených kandidátov podľa predsedu parlamentu Pavla Pašku nenaplnil článok 101 ústavy, podľa ktorého hlava štátu zabezpečuje svojím konaním a rozhodovaním riadny chod ústavných orgánov.

„Rešpektujem pána prezidenta a jeho pohľad, ale on musí rešpektovať zákonodarný zbor. Národná rada SR postupovala v súlade s ústavou,“ povedal v stredu pred novinármi Paška a list okomentoval aj list, v ktorom Kiska žiada národnú radu o novú voľbu štyroch kandidátov. „Neexistuje z hľadiska deľby moci rovina podriadenosti alebo nadradenosti medzi prezidentom a parlamentom,“ uviedol Paška.

Predseda parlamentu nekonkretizoval, či nové voľby vyhlási alebo nie. Citoval z listu, ktorý mu Kiska poslal, v ktorom mu odôvodňuje svoje kroky aj s odvolaním na ním zriadenú komisiu. Podľa Pašku ústava nikde nehovorí o tom, že by hlava štátu mala zriaďovať komisie, ktoré by mali niekoho preverovať.

Zároveň pripomenul, že všetci kandidáti spĺňali zákonom stanovené požiadavky na ústavných sudcov. „Ústava nehovorí o vhodnosti alebo nevhodnosti kandidátov,“ poznamenal Paška. Národná rada podľa jeho slov striktne podľa ústavy zvolila kandidátov, ktorých tajnú voľbu a zákonom stanovenú odbornú spôsobilosť nikto nespochybnil.

Žitňanskej skôr vadia kroky Smeru

Podľa poslankyne Mosta-Híd Lucie Žitňanskej pokiaľ Kiska svoj výber, respektíve nevýber, dokáže odôvodniť, koná v súlade s nálezom ústavného súdu, na ktorý sa odvolal. „Vo výsledku je to ale jeho hodnotenie, ktoré vôbec nemusí byť v súlade s mojou predstavou o vhodnosti kandidátov na funkciu ústavného sudcu,“ hovorí Žitňanská.

Exministerka spravodlivosti zdôraznila, že väčší problém má s tým, čo voľbe kandidátov na ústavných sudcov predchádzalo. „Smer v parlamente uplatnil diktát väčšiny, keď zvolil len svojich šiestich kandidátov. Nebral do úvahy návrhy odbornej obce ani parlamentnej menšiny a odmietol pritom aj kandidátov s väčším odborným a morálnym kreditom,“ upozornila Žitňanská.

Na vymenovanie sudcov nie je jednotný názor

Medzi politikmi ani právnikmi nie je jednotný názor, či prezident mal oprávnenie odmietnuť zoznam kandidátov, resp. niektorých z nich tak, že napokon neobsadí všetky tri posty, ktoré sa uvoľňujú po končiacich ústavných sudcoch. Vláda prostredníctvom ministra spravodlivosti Tomáša Boreca pred časom požiadala o vyjadrenie k téme menovania ústavných sudcov Benátsku komisiu (Európsku komisiu pre demokraciu prostredníctvom práva).

Borec sa jej pýtal, či novozvolený prezident môže odmietnuť všetkých navrhnutých kandidátov a požiadať Národnú radu Slovenskej republiky o predloženie nových návrhov. „Novozvolený prezident nemá podľa Ústavy Slovenskej republiky právomoc odmietnuť všetkých navrhnutých kandidátov a požiadať národnú radu o predloženie nového zoznamu,“ znela odpoveď Benátskej komisie, ktorú zverejnil Ústavný súd SR. Komisia teda vylučuje možnosť odmietnutia zoznamu kandidátov ako

Vyjadril sa aj prezidentov poradca,

Odborník na ústavné právo Marián Giba z Právnickej fakulty Univerzity Komenského vidí možnosť, že by prezident mohol celý zoznam alebo niektoré mená v ňom odmietnuť a požiadať parlament o predloženie nových kandidátov.

„Je tu možný rôzny výklad, nie je to jednoznačne dané. Keď beriem do úvahy text ústavy aj výklady ústavného súdu, tak mi to vychádza tak, že by sa súčasný prezident skutočne mohol pokúsiť o taký krok, že odmietne napríklad všetkých alebo, povedzme, vymenuje jedného a na tie zvyšné dve miesta si vyžiada ďalších štyroch kandidátov,“ uviedol Giba.

Poradca prezidenta a expert na ústavné právo Ján Mazák vyjadril presvedčenie, že prezident Andrej Kiska nemusí vymenovať všetkých troch ústavných sudcov z predloženého šesťčlenného zoznamu kandidátov, ktorých zvolil parlament. „Samozrejme, veď to sa už stalo, to nie je žiadny problém. Závisí to od okolností,“ povedal Mazák.

VIAC SA DOČÍTATE TU.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej KiskaJán MazákJana LaššákováRobert FicoŠtefan Harabin
Firmy a inštitúcie Ústavný súd SR