Fico prezradil, čo očakáva od nových ministrov vo vláde

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Robert Fico
Predseda vlády SR Robert Fico na TB s vyhlásením k zmenám vo vláde SR. Bratislava, 2. júl 2014. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 2. júla (WEBNOVINY) – Premiér Robert Fico dnes poslal prezidentovi Andrejovi Kiskovi návrhy na vymenovanie dvoch nových ministrov. Šéfom rezortu školstva sa má po končiacom Dušanovi Čaplovičovi stať štátny tajomník ministerstva financií Peter Pellegrini a ministrom hospodárstva po Tomášovi Malatinskom jeho štátny tajomník Pavol Pavlis. Fico očakáva od príslušných ministrov aj návrhy na nových štátnych tajomníkov. Fico to uviedol na mimoriadnom brífingu na úrade vlády.

Fico veľmi nezdôvodnil, prečo ministri skončili

Vymenovanie nových ministrov by sa malo udiať vo štvrtok popoludní. „Očakávam od nového ministra školstva, že bude pokračovať v snahách ministra Čaploviča predovšetkým rozvinúť myšlienku tzv. duálneho vzdelávania. Ide nám predovšetkým o prepojenie praxe a teórie, aby nám školy naďalej nevypúšťali stovky a tisícky absolventov, ktorí sa nevedia uplatniť v praxi,“ povedal Fico.

Na ministerstve hospodárstva očakáva aktívnu úlohu v oblasti zahraničných investícií. „Toto je predovšetkým úloha ministerstva hospodárstva. Niekedy si mylne myslíme, že vytváranie pracovných miest patrí do kompetencie ministra práce,“ dodal Fico.

Ani premiér veľmi nezdôvodňoval, prečo sa ministri menia práve v rezortoch školstva a hospodárstva. „Je plnou právomocou premiéra sa rozhodnúť v ktoromkoľvek okamihu, že urobí individuálne zmeny,“ povedal.

Premiér avizuje ďalšie zmeny na ministerstvách

Fico očakáva s Čaplovičom a Malatinským pomerne blízku spoluprácu aj po ich odchode z ministerstiev. „Chcel by som využiť predovšetkým skúsenosti pána Malatinského v oblasti energetiky. Preto by som privítal, keby prijal moju ponuku a bol mojím poradcom,“ povedal Fico.

Čaplovičovi ponúkne, aby prijal kompletnú agendu ľudských práv, lebo sa jej venoval už v minulosti. Podľa Fica je veľmi náročná a citlivá. „Dnes je v rukách ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí – takto to bolo nastavené v zákone – ale určite ho to odbremení,“ vysvetľoval premiér. Podľa jeho slov existuje aj alternatíva, že by sa Čaplovič stal splnomocnencom vlády.

Fico v stredu potvrdil, že výmeny na postoch štátnych tajomníkov sa dotknú aj rezortov, z ktorých sa štátni tajomníci nepresúvajú do ministerských kresiel. „Áno, potvrdzujem, že dôjde k zmenám aj na iných ministerstvách, nielen na tých, kde dôjde k výmene ministrov,“ povedal. Malo by ísť o päť až šesť štátnych tajomníkov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Pavol PavlisPeter PellegriniRobert Fico
Firmy a inštitúcie MH Ministerstvo hospodárstva SRMŠVVaŠ Ministerstvo školstva vedy výskumu a športu SRVláda SR