Kežmarok ožije starými remeslami, príde aj prezident Kiska

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Remeslo
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

KEŽMAROK 11. júla (WEBNOVINY) – Už o pár hodín sa v Kežmarku otvoria brány 24. ročníka medzinárodného festivalu remesiel a kultúry Európske ľudové remeslo.

„V programe nastala jediná zmena. V stredu sa nám odhlásil jeden ruský folklórny súbor. Všetko ostatné pôjde podľa programu,“ povedal pre SITA riaditeľ festivalu Igor Kredátus.

Na festival zavíta aj prezident Kiska

Do Kežmarku už prišli niektorí remeselníci, ktorí budú počas troch dní hlavnými protagonistami podujatia. V Kežmarku na Hlavnom a Hradnom námestí sa ich predstaví vyše 200 vo viac ako 90 stánkoch.

„Dvadsiatyštvrtý ročník festivalu EĽRO je venovaný cechom vyrábajúcim a spracujúcim kožu a kožušinu, ktoré v našom meste pracovali od roku 1491 najprv v Bratstve Jána Krstiteľa, neskôr, od roku 1542 až do roku 1645, postupne vznikali cechy taškárov, ševcov tovarišov a majstrov kožušníkov, remenárov, garbiarov, sedlárov a čižmárov,“ informoval uplynulý týždeň na tlačovej besede v Kežmarku riaditeľ festivalu Igor Kredátus.

Remeslá spracujúce kožu mali v minulosti široký záber nielen medzi zámožnými mešťanmi a zemanmi, ale dotýkali sa aj pospolitého ľudu. „Pod Tatrami, na Spiši, v Liptove, na Orave, hornatom Slovensku sa prirodzene spojilo pastierstvo a ovčiarstvo s kožiarstvom,“ dodal Kredátus.

Tradičné umelecké remeslá
Foto: SITA/Martin Havran

Príde aj prezident Kiska

Slávnostný sprievod mestom a dobýjanie mestskej brány sa začne o 13:00. Medzi hosťami festivalu bude aj prezident Andrej Kiska, ktorý by sa mal v Kežmarku objaviť v sobotu napoludnie.

Okrem spracovateľov kože sa v Kežmarku predstaví približne 40 druhov remesiel. Organizátori vyberali spomedzi viac ako 320 záujemcov. Počas festivalu sa vo viac ako 90 stánkoch predstaví vyše 200 remeselníkov. Okrem profesionálnych remeselníkov predvedú svoje umenie aj študenti z umeleckých škôl zo Slovenska.

Kežmarský festival nie je len o predaji výrobkov. Jednou z hlavných podmienok organizátorov je, aby remeselníci svoje umenie aj predvádzali priamo pred návštevníkmi festivalu. Okrem slovenských remeselníkov sa v Kežmarku predstavia aj majstri z Česka, Maďarska, Poľska, Litvy, Ukrajiny, Holandska či Španielska.

Tradičné umelecké remeslá
Foto: SITA/Martin Havran

Festival je vyhľadávaným podujatím

Súčasťou remeselníckeho festivalu v Kežmarku je aj bohatý kultúrny program. V areáli festivalu na Hradnom a Hlavnom námestí v Kežmarku budú tri pódia, na ktorých sa budú počas celého dňa konať vystúpenia. V rámci kultúrneho programu sa predstaví vyše 900 účinkujúcich.

„Festival počas troch dní navštívi každoročne približne 50 000 ľudí zo Slovenska i zo zahraničia a aj vďaka bohatej gastronomickej ponuke a sprievodnému programu je festival vyhľadávaným podujatím a miestom rodinných, priateľských i pracovných stretnutí,“ uviedol Igor Kredátus.

Organizátorov straší počasie

Organizačný výbor s napätím sleduje aj vývoj počasia. „Sledujeme viacero internetových stránok, domácich i zahraničných,“ dodal Kredátus. Počasie dokáže najviac ovplyvniť návštevnosť festivalu. Tá sa pohybuje okolo 50 000 návštevníkov počas troch dní.

„Keď je mimoriadne nepriaznivé počasie, zaznamenávame pokles o 8 až 10-tisíc návštevníkov,“ uviedol Kredátus. Predpovede na najbližšie tri dni však podľa neho nie sú také katastrofické.

Súčasný charakter počasia, keď je oblačno a občas sa objaví aj slnko podľa Kredátusa organizátorom vyhovuje, dokonca o niečo viac, ako keby bolo úplne jasno. Ak by bolo jasno a teplo, ľudia by mali väčšiu tendenciu stráviť takýto deň niekde pri

Festivalový areál

bude otvorený v piatok od 13:00 do 19:00, v sobotu od 9:00 do 19:00 a v nedeľu od 9:00 do 16:00. Vstupenka na festival stojí päť eur.

Mládež od deväť do 18 rokov zaplatí za vstup do festivalového areálu tri eurá. Dôchodcovia nad 70 rokov, zdravotne ťažko postihnutí a ich sprievodca budú mať vstup zadarmo. Trojdňová permanentka stojí osem eur.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej Kiska