Ministerstvo chce kadetom povoliť aj civilné vysoké školy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Slovenskí vojaci slúžia vlasti, odchádzajú na Cyprus
Pod Zoborom v Nitre sa uskutočnila slávnostná rozlúčka s vojakmi odchádzajúcimi do mierovej misie OSN UNFICYP na Cypre. Nitra, 14. marec 2014. Foto: SITA/Martin Havran

BRATISLAVA 6. júla (WEBNOVINY) – Záujemcovia o vstup do Ozbrojených síl SR by mali mať po novom možnosť získať vysokoškolské vzdelanie počas prípravnej štátnej služby aj mimo vojenskej vysokej školy, a to aj v zahraničí.

Táto zmena v novom zákone o štátnej službe profesionálnych vojakov sa bude týkať absolventov tých študijných odborov, ktorých je v armáde nedostatok. V ozbrojených silách dlhodobo absentujú napríklad odborníci letectva (piloti, riadiaci letovej prevádzky, technici lietadiel), ale aj právnici, lekári, či psychológovia.

Motivácia výhodami

Mladých ľudí chceme motivovať výhodami kadetov vojenskej akadémie, aby sa stali profesionálnymi vojakmi. Budú tak môcť študovať špecializáciu, ktorú im naša akadémia neponúka, ale po skončení ich odbornosť vieme v ozbrojených silách využiť a potrebujeme ju. Doterajšia cielená regrutácia nám nedostatkové spôsobilosti nevedela dlhodobo zabezpečiť,“ uviedol minister obrany Martin Glváč.

Doteraz sa profesionálni vojaci nedostatkových spôsobilostí získavali až regrutáciou. Dlhodobo však nebolo možné zabezpečiť ich dostatočný počet, pretože o službu v ozbrojených silách nemali záujem. Nový zákon by preto mal ponúknuť civilným študentom výhody kadetov vojenskej vysokej školy. V praxi to znamená, že vysokoškolské vzdelanie získa konkrétny študent už v služobnom pomere vo vojenskej hodnosti vojak 1. stupňa.

Plat, bezplatné ubytovanie a strava

Počas štúdia bude mesačne dostávať plat vo výške 50 percent hodnostného platu vojaka 2. stupňa v prvom platovom stupni, čo je 304 eur, ale najmenej vo výške minimálnej mzdy, teda 352 eur. Zároveň bude mať nárok na bezplatné ubytovanie a stravu. Keďže už počas štúdia bude študent profesionálnym vojakom, budú sa na neho vzťahovať všetky zákonné práva a povinnosti.

V prípade, že takýto študent vysokoškolské štúdium nedokončí, alebo po jeho skončení nezotrvá v Ozbrojených silách SR ďalších deväť rokov, bude musieť rezortu obrany vrátiť náklady vynaložené na jeho prípravu počas vysokoškolského štúdia alebo ich pomernú časť. Realizácia takýchto zámerov závisí aj od finančných možností a reálnych potrieb rezortu obrany.

Návrh nového zákona o štátnej službe profesionálnych vojakov schválila v júni vláda, národná rada má právnu normu prerokovať na septembrovom zasadnutí.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Martin Glváč
Firmy a inštitúcie MO Ministerstvo obrany SR