Peter Žiga nosí do parlamentu najhoršie zákony, tvrdí Hlina

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Alojz Hlina
Nezaradený poslanec NR SR Alojz Hlina počas rokovania 21. schôdze Národnej rady SR. Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 7. júla (WEBNOVINY) – Vláda by mala podľa nezaradeného poslanca NR SR Alojza Hlinu podmieniť predaj a prepravu vody viacerými podmienkami. Ako uviedol v pondelok na tlačovej besede, vydanie povolenia by malo byť podmienené miestnym referendom na úrovni samosprávneho kraja.

„Cena za odobratú vodu musí byť generovaná aukciou. Cena nesmie byť nižšia, ako budú platiť slovenské domácnosti,“ uviedol ďalšie podmienky Hlina, podľa ktorého vláda nemôže síce zakázať predaj vody, ale môže nastaviť parametre pre jej predaj.

Obrazom: Ľudia protestovali proti predaju vody

Podľa Hlinu Žiga nosí najhoršie zákony

Podľa Hlinu minister životného prostredia Peter Žiga nosí do parlamentu najhoršie zákony. „Vodný zákon je mimoriadne zlý a chybný. Dochádza k poškodzovaniu občanov SR. Zákonom hazarduje so spoločným majetkom a zdravím občanov,“ povedal Hlina.

Zároveň upozornil, že vláda plánuje predať jednu Šíravu ročne, čo je dosť. Rozloženie zdrojov pitnej vody je podľa Hlinu na Slovensku nevyvážené. „Najhoršie je na tom východ Slovenska. Disponuje len 15 percentami zdrojov podzemnej pitnej vody, teda zákon vystavuje ohrozeniu východ Slovenska,“ konštatoval.

Parlament bude rokovať o novele vodného zákona tento týždeň. Do rozpravy je prihlásených ešte deväť zákonodarcov. Právna norma okrem iného zavádza pravidlo, že preprava a prevoz vody mimo územia Slovenska má podliehať povoleniu štátu. Taktiež stanovuje lehoty na odber povrchových a podzemných vôd na desať rokov, čím sa má rozšíriť priestor na ochranu a spravodlivé rozdeľovanie vody.

Opozícia vyzvala na stiahnutie novely

Opoziční zákonodarcovia vláde vyčítali, že návrh otvára priestor na privatizáciu obchodu s vodou do zahraničia za nejasných podmienok, pričom štát sa vzdá kontroly nad touto strategickou surovinou.

Ministra Petra Žigu opozícia vyzvala, aby novelu stiahol z rokovania parlamentu a prepracoval. Vláda však podľa šéfa envirorezortu návrhom nejde privatizovať obchod s vodou, ale naopak, právna norma vláde umožní zakázať vývoz vody za hranice Slovenska. Terajšia legislatíva podľa jeho slov umožňuje vyviezť vodu za hranice „bez toho, aby o tom Slovensko vedelo“.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alojz HlinaPeter Žiga
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky