Muž, čo odpálil bombu v Košiciach, nebol psychicky narušený

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Pred košickým fastfoodom vybuchla bomba, muža budú pozorovať
Podomácky vyrobená bomba uložená v odpadkovom koši vybuchla podvečer 28. decembra 2011 na Ulici protifašistických bojovníkov v Košiciach pri objekte rýchleho občerstvenia. Bratislava, 29. december 2011. Foto: SITA/KR PZ Košice

KOŠICE 7. júla (WEBNOVINY) – Obžalovaný Ladislav K. bol podľa kontrolného psychiatrického posudku príčetný, keď položil bombu ku košickému podniku rýchleho občerstvenia i pri páchaní ďalších trestných činov.

Vyplýva to z posudku a výpovede znalca Stanislava Kolára na dnešnom pojednávaní pred Okresným súdom Košice I. Po jeho výpovedi predniesli prokurátor i obhajoba záverečné reči. Senát pojednávanie odročil na 10. júla, kedy vynesie rozsudok.

Extrémistický ochranca zvierat

Okresný súd odsúdil v máji minulého roku Košičana Ladislava K., ktorý sa hlásil k extrémistickým ochrancom zvierat, za obzvlášť závažný zločin terorizmu na 25 rokov odňatia slobody. Súd pritom vychádzal z posudkov znalcov, podľa ktorých obžalovaný nie je duševne chorý.

Ladislav K. sa ihneď odvolal. Obhajoba pred krajským súdom argumentovala novým posudkom, podľa ktorého obvinený pre psychickú poruchu nebol schopný svoje konanie ovládať. Krajský súd napokon rozsudok zrušil a vec vrátil nižšiemu súdu s tým, že je potrebný kontrolný posudok z odboru psychiatria.

Podľa kontrolného posudku obžalovaný v čase spáchania trestných činov netrpel nijakou závažnou psychickou poruchou, ktorá by znížila jeho príčetnosť, schopnosť ovládať svoje konanie a rozpoznať nebezpečnosť a následky takého konania.

Obžalovaný sa vyhrážal štátu

Kontrolný znalecký posudok Ladislava K. dal okresný súd vypracovať znaleckej organizácii na základe rozhodnutia krajského súdu. Posudok vypracovali počas jeho pobytu vo väzenskej nemocnici v Trenčíne a skúmali jeho duševný stav. Znalecký posudok nenavrhoval nijaké ochranné opatrenia, lebo medicína nie je schopná zmeniť zmýšľanie človeka.

Bomba
Foto: Shutterstock

Obhajoba navrhla súdu, aby predvolal na vypočutie aj znalcov, podľa ktorých je obžalovaný chorý, súd však tomuto návrhu nevyhovel. Prokurátor vo svojej záverečnej reči žiadal, aby súd potvrdil pôvodný rozsudok. Poukázal na to, že obžalovaný neprejavil žiadnu ľútosť, ba ešte sa ďalej vyhrážal tomuto štátu. Potom senátu citoval niektoré vyjadrenia obžalovaného, ktoré poskytol súdnym znalcom.

„Ja neľutujem, čo som urobil a malo to svoj význam. Ja by som to teraz urobil znova, len šikovnejšie, aby ma nechytili. Tento hnusný štát ma môže zavrieť, nebude to nič platné. Ďalších päťdesiat ľudí vonku sa bude chovať ako ja. Ja som vo vojne s týmto štátom. Ja som vážne plánoval vraždiť. Keby som tam aj deti pozabíjal, tak mne je to jedno. Ja som vyhlásil vojnu voči všetkým, ktorí vraždia psov. Ja som po výbuchu pri rýchlom občerstvení plánoval do médií napísať, že prestaňte zabíjať psov, lebo začnem zabíjať ľudí, ale som nestihol, lebo mi v tom zabránili kukláči,“ citoval prokurátor niektoré z vyjadrení obžalovaného.

Posudok vraj nie je použiteľný

Obhajoba v záverečnej reči zdôrazňovala, že obžalovaný je psychicky chorý a už od roku 1996 sa liečil na schizotypovú poruchu osobnosti. Podľa obhajoby kontrolný znalecký posudok nie je použiteľný, pretože ho okrem psychiatra nepodpísal aj psychológ, hoci sa v ňom vyjadruje k osobnosti obžalovaného.

Kladivko
Foto: mup.vladars.net

Právny zástupca obžalovaného poukázal na to, že Ladislav K. bol psychiatricky liečený od roku 1996 nielen ambulantne ale aj v psychiatrickej liečebni. Nechcel nikomu ublížiť, ale k spáchaniu trestných činov ho viedla snaha chrániť psov. Obhajoba žiadala súd, aby prihliadol na zníženú príčetnosť jej mandanta a uložil obžalovanému trest odňatia slobody do štyroch rokov a nariadil ochrannú liečbu.

Podľa obžaloby a pôvodného rozsudku spáchal Ladislav K. bombový útok, ako aj ďalšie činy vrátane výroby výbušnín, nedovoleného ozbrojovania, vydierania či zastrašovania.

Podomácky vyrobená bomba, uložená v odpadkovom koši, explodovala podvečer 28. decembra 2011 pri prevádzke rýchleho občerstvenia na košickej Ulici protifašistických bojovníkov. Len šťastnou náhodou nikto neutrpel zranenie, explózia spôsobila len materiálne škody. Ladislav K. zaslal aj listové bomby veterinárnemu lekárovi, ktorý v Košiciach vykonáva asanačnú službu, ako aj na Univerzitu veterinárneho lekárstva. Ani tie si našťastie nevyžiadali ľudské obete.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ladislav K.