Obrazom: Colníci bodovali, spálili fejky tašiek aj parfumov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Colníci bodovali, spálili fejky kabeliek aj škrabiek na päty
Fejky hračiek, tašiek pre psov, či škrabiek na päty zadržali galantskí colníci. Galanta, 7. júl 2014. Foto: SITA/Colný úrad Bratislava

BRATISLAVA 7. júna (WEBNOVINY) – Colníci v pondelok zlikvidovali viac ako 6000 falzifikátov parfumov a toaletných vôd. Flakóny boli označené reprodukciou ochrannej známky Lacoste a Tommy Hilfiger. Colníci ich na skládke v Zohore blízko Bratislavy rozdrvili a následne znehodnotili.

Parfumy a toaletné vody si objednala slovenská firma z Číny. Colníkom pritom tvrdila, že v balíku sa nachádzajú kufríky z plastových fólií, plastové vešiaky a vône do áut v hodnote 2555 amerických dolárov.

Obrazom: Colníci bodovali, spálili fejky kabeliek aj škrabiek na päty

Fejkové zásielky z Číny

„Colníci tovar zaistili a obrátili sa na majiteľa ochrannej známky. Ten potvrdil, že ide o falzifikáty originálnych výrobkov a súhlasil s ich likvidáciou,“ informovala hovorkyňa Colného úradu Bratislava Katarína Tehlárová. Dodala, že falzifikáty toaletných vôd a parfumov môžu spôsobiť ekzémy či vyvolať alergické reakcie. „Pri každej kúpe, najmä cez internet, je vhodné overiť si dôveryhodnosť daného obchodu,“ dodala Tehlárová.

Fejky hračiek, tašiek pre psov, či škrabiek na päty zadržali galantskí colníci. Napodobneniny objavili pri kontrole troch zásielok z Číny, ktoré mali podľa dokladov skončiť na českom trhu. Ako informovala hovorkyňa Colného úradu Trnava Iveta Švárna, odhadovaná škoda, ktorá by vznikla predajom týchto vecí ako originálnych výrobkov, bola predbežne vyčíslená na takmer 50-tisíc eur.

Colníci bodovali, spálili fejky kabeliek aj škrabiek na päty
Foto: SITA/Colný úrad Bratislava

Falošné škrabky na päť

Vyše 1500 škrabiek, takmer 600 plastových figúrok zvierat, 60 textilných tašiek pre psov a skoro 300 kuchynských plastových potrieb tak skončilo v colnom sklade. Majitelia ochranných známok potvrdili, že ide o falšovaný tovar a práve oni teraz rozhodnú o ďalšom postupe. Majú možnosť vyjadriť sa, či súhlasia so zničením tovaru alebo podajú návrh na súd vo veci falšovania ochrannej známky. Prípad naďalej vyšetrujú.

Osobe, ktorá porušila zákon o presadzovaní práv duševného vlastníctva colnými orgánmi, môže uložiť colný úrad pokutu od 50 eur do 67-tisíc eur, závisí to od závažnosti a druhu porušenia. Za opakované porušenie uloží colný úrad pokutu až do výšky 135 000 eur.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia