Pressburger Zeitung oslavuje 250. výročie svojho vzniku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Pressburger Zeitung oslavuje 250. výročie
Pressburger Zeitung založili v roku 1754, istý čas vychádzali dokonca dva razy denne, v súčasnosti je to magazín s dvojmesačnou periodicitou, jeho vydavatelia uvažujú o jeho zmene na mesačník. Foto: otka.hu

BRATISLAVA 8. júla (WEBNOVINY) – Magazín Pressburger Zeitung, ktorý vychádza v Bratislave v nemeckom jazyku, oslavuje 250 rokov od vzniku.

„Karl Gottlieb Windisch spolu s tlačiarom Michaelom Landererom vydali noviny po prvýkrát 14. júla 1764. V súčasnosti vychádza magazín Pressburger Zeitung ako dvojmesačník. Princípom tolerancie, porozumenia národov a osvety, ktorých sa držali zakladatelia novín, je však stále verný,“ informoval agentúru SITA šéfredaktor Pressburger Zeitung Christoph Mandl.

Obrazom: Pressburger Zeitung oslavuje 250. výročie

Podľa vyjadrenia vydavateľov Axela Albrechta a Svena Rossbacha uvažuje sa o mesačnej frekvencii printového vydania a častejšej aktualizácii online vydania magazínu.

„Obsahovo budeme aj naďalej pokračovať naznačeným smerom,“ cituje tlačová správa vydavateľov. Podľa Albrechta a Rossbacha fakt, že Pressburger Zeitung je dávno značkou mesta Bratislava, potvrdila aj jeho účasť na podujatí Branding Bratislava, kde sa magazín prezentoval spolu s legendárnymi bratislavskými rožkami, skladateľom Eugenom Suchoňom alebo Jánom Nepomukom Hummelom.

Udržali sa neuveriteľných 165 rokov

Pressburger Zeitung s podtitulom Das magazin aus der Slowakei (Magazín zo Slovenska) vychádza v súčasnosti v náklade 7 000 výtlačkov na Slovensku a distribuuje sa aj v Nemecku, Švajčiarsku a Rakúsku v printovej a virtuálnej podobe, pre abonentov aj v predajniach s tlačovinami.

Články sa publikujú v nemčine so stručným zhrnutím v slovenčine, magazín sa venuje najmä hospodárskemu, politickému a kultúrnemu dianiu v Bratislave. Informuje aj online na http://www.pressburger.eu.

Šéfredaktor Pressburger Zeitung Christoph Mandl pripomína, že noviny, ktoré vychádzali ako denník a určitý čas dokonca dvakrát denne, sa udržali 165 rokov.

„Pod tlakom nastupujúceho fašizmu a svetovej hospodárskej krízy prestali v roku 1929 vychádzať. V tom čase bol šéfredaktorom Emil Portisch. V súčasnej podobe založil časopis v roku 2004 mediálny expert Stephan Wolf a v roku 2012 ho prevzala spoločnosť Europäische Medienunion pod vedením vydavateľov Axela Albrechta a Svena Rossbacha.“

K jubilejnému číslu sa vyjadrili aj známe osobnosti

V najnovšom, jubilejnom vydaní analyzujú vedkyne Andrea Seidler (Univerzita Viedeň) a Danuša Serafínová (Univerzita Komenského Bratislava) cestu, ktorou prešli noviny v priebehu dva a pol storočia.

Pressburger Zeitung v jubilejnom čísle tiež publikuje vyjadrenia známych osobností k existencii média. Sú medzi nimi rakúsky spolkový prezident Heinz Fischer, minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák, minister kultúry SR Marek Maďarič, riaditeľ bratislavskej opery, Rakúšan Friedrich Haider, známy rakúsky výtvarník, muzikant i spisovateľ Christian Ludwig Attersee, ktorý sa narodil v Bratislave, či v nemecky hovoriacich krajinách často prekladaný slovenský spisovateľ Michal Hvorecký.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Heinz FischerMarek MaďaričMichal HvoreckýMiroslav Lajčák