Sulík: Návrh Fica na okresanie platu politikov je populizmus

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Sulik
Predseda strany SaS Richard Sulík počas mimoriadnej tlačovej besedy strany SaS na tému: Podvod v NR SR, ktorá sa uskutočnila v Liberálnom dome. Bratislava, 24. apríl 2012. Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 9. júla (WEBNOVINY) – Požiadavka Smeru, aby politici s viacerými funkciami poberali len jeden plat, považuje strana SaS za typický prejav predvolebného populizmu bez snahy riešiť podstatu problému.

Ako sa uvádza v tlačovej správe strany, kumulácia výkonných funkcií v samospráve a mandátu poslanca Národnej rady otvára možnosti na získavanie neodôvodnených výhod pre jednotlivé mestá a obce v rozpore s verejným záujmom. Máme tým na mysli takýmito výhodami indukované hlasovania poslancov národnej rady napríklad o štátnom rozpočte, daniach, dotáciách, výške rozpočtového deficitu alebo aj o zmenách ústavy.

Sulíkovci predložia návrh novely

Strana SaS preto predloží na najbližšiu riadnu schôdzu parlamentu návrh novely článku 77 Ústavy SR, podľa ktorého bude funkcia poslanca Národnej rady Slovenskej republiky nezlučiteľná aj s výkonom funkcie predsedu a podpredsedu samosprávneho kraja, primátora a zástupcu primátora, starostu a zástupcu starostu obce.

„Na Slovensku je zhruba 2900 obcí, poslancov v Národnej rade je 150, nemôže mať preto každá obec zastúpenie v parlamente. V parlamente sa musia riešiť otázky tak, aby nemal nikto pocit, že niektorá obec bola nezaslúžene zvýhodnená, lebo jej starosta ako poslanec hlasoval za nejakú somarinu, aby si vyloboval na vláde nejakú výhodu na úkor iných obcí či spoločnosti. Takéto praktiky rozkladajú politický systém,“ povedal predseda SaS Richard Sulík.

Jeden plat nič nerieši

Strana SaS si nemyslí, že župani, starostovia alebo primátori vo funkciách poslancov národnej rady prinášajú do politického rozhodovania o celoštátnych záležitostiach nenahraditeľný pohľad zdola, a preto je takáto kumulácia funkcií spoločensky vítaná. Nie je, čo napokon dokazuje aj požiadavka Smeru na jeden plat.

„Jeden plat sa dá chápať ako trest za sedenie na dvoch stoličkách. Jedným platom sa však nič nerieši. SaS je proti takémuto súbehu funkcií a dá sa zakázať iba v ústave,“ povedal Sulík.

Predseda Smeru-SD Robert Fico na pracovnom sneme 28. júna oznámil, že jeho strana musí prísť s iniciatívou, že ústavný činiteľ s viacerými funkciami bude poberať len jeden plat, ktorý si vyberie. Za výkon ostatných funkcií bude poberať len minimálnu mzdu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Richard SulíkRobert Fico